Blokhuis ziet toch iets in suikertaks

Foto: ANP
Foto: ANP

Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid zegt wel heil te zien in het invoeren van een suikertaks en het verlagen van de btw op gezond voedsel, zoals groente en fruit.

Daarmee heeft hij zijn standpunt veranderd. Jarenlang was de minister, die medeverantwoordelijk is voor het Preventie Akkoord, tegen de suikertaks, ondanks herhaaldelijke oproepen vanuit de Tweede Kamer.

Suikertaks heeft voorkeur

Blokhuis doet zijn uitspraken in de Telegraaf, in reactie op een rapport van RIVM, waarin experts een reeks maatregelen voordragen om de volksgezondheid preventief te verbeteren en overgewicht tegen te gaan. Blokhuis is positief over zowel het verlagen van de btw op gezonde voeding als de invoering van een suikertaks. De laatste zou de voorkeur hebben omdat dit eenvoudiger in te voeren is dan btw-maatregelen. De EU schrijft een minimum van 5% btw voor. PvdD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en PvdA hadden de invoering van een suikertaks opgenomen in hun verkiezingsprogramma.

Politieke bezwaren

Het preventieakkoord werd eind 2018 gesloten, ondanks veel politieke bezwaren. Meerdere partijen willen niet ingrijpen in het consumptiepatroon. In Groot-Brittannië wordt al gewerkt met een suikertaks op frisdrank. Daar zijn deskundigen positief over. In het preventieakkoord zijn nu al wel afspraken gemaakt met de frisdrankindustrie over vermindering van de suikerconsumptie via frisdranken.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.