Blokkade melkveebedrijven om aflatoxine in Corngold

29-03 | |
Koeien aan het voerhek op archiefbeeld. - Foto: Henk Riswick
Koeien aan het voerhek op archiefbeeld. - Foto: Henk Riswick

Van enkele honderden melkveebedrijven is in de afgelopen dagen de melkophaling tijdelijk gestopt. Oorzaak is een te hoog gehalte aan aflatoxine in Corngold, een bijproduct afkomstig van Tate en Lyle dat wordt uitgeleverd via Duynie.

Dit bedrijf was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar, maar stuurde afgelopen weekeinde een verklaring naar betrokkenen. Op ongeveer tien melkveebedrijven is tot nu toe een verhoogd gehalte aan aflatoxine in de melk vastgesteld, maar een gevaar voor de voedselveiligheid is er volgens eerste berichten niet.

Meeste bedrijven weer vrij gegeven

Alleen de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) heeft tot nog toe gereageerd op de kwestie. Volgens de NZO zijn de meeste bedrijven die geblokkeerd zijn geweest, inmiddels weer vrijgegeven. Nadere details volgen later. De zuivelsector is het hele weekeinde koortsachtig in de weer geweest om het probleem in kaart te brengen, samen met Duynie. Eerst is nagegaan wie allemaal Corngold hebben gehad. Vervolgens zijn melkmonsters genomen op deze bedrijven en zijn uitslagen gecontroleerd.

Vragen voor ketencontroleurs

Ondertussen is wel de vraag ontstaan hoe ondeugdelijk voer in de productieketen heeft kunnen komen en zelfs aflatoxine in de melk terecht is kunnen komen. Dat zijn vragen voor ketencontroleurs Securefeed en ook Qlip. Van hen is er nog geen reactie ontvangen.

Persverklaring van Duynie.
Persverklaring van Duynie.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.