BO Akkerbouw toont succes aan Tweede Kamer

29-03 | |
Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. - Foto: Roel Dijkstra
Directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw. - Foto: Roel Dijkstra

De Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw laat zien hoe je met relatief weinig geld toch forse onderzoeksfondsen kunt opzetten.

Elke euro die akkerbouwers via een heffing inleggen, wordt dankzij bijdragen van de overheid en de akkerbouwketens vermeerderd tot € 4 onderzoeksgeld, legt directeur André Hoogendijk van BO Akkerbouw uit. Hoogendijk bood dinsdag aan leden van de Tweede Kamer de brochure met 77 onderzoeksprojecten aan, die akkerbouwers van belang vinden. “Akkerbouwers staan voor allerlei uitdagingen”, aldus Hoogendijk in de brochure. “Soms zijn dat kansen voor nieuwe teelten of zelfs heel nieuwe verdienmodellen. Vaker zijn het bedreigingen door een snel krimpend middelenpakket of door klimaatverandering.”

€ 2,5 miljoen voor onderzoek

Hoogendijk zegt dat de akkerbouwers gemiddeld ongeveer € 300 per jaar betalen. BO Akkerbouw heeft daarmee een budget van ruim € 2,5 miljoen voor onderzoek. Het totale onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw overstijgt inmiddels de € 50 miljoen. Het onderzoek varieert van nieuwe vormen van gewasbescherming tot nieuwe teelten, van effecten van verzilting tot klimaatadaptatie.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer