Bodem in de eiermarkt bereikt?

21-01 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

In de derde week van 2022 vertoonde de eierhandel veel overeenkomst met de eerste twee weken: rustig en wat stroef.

In tegenstelling tot de eerste weken lieten de noteringen een stabiel beeld zien. Barneveld noteerde exact gelijk aan vorige week, de handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index idem dito, met uitzondering van de bruine S-scharreleieren, die een stuiver lager noteerde. De Duitse Weser-Ems bleef voor scharreleieren ook gelijk, behalve voor de witte S-eitjes (+8 cent). Bij de kooi-eieren noteerde de Weser Ems een stuiver hoger bij de M- en L-eieren, wit en bruin.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met een cent omhoog naar € 6,72, de bruine noteerden onveranderd € 7,43. Ter vergelijking: in de derde week van 2021 steeg de NOP-richtprijs voor scharreleieren, de witte met zeven cent naar € 6,28, de bruine met zes cent naar € 6,76. Het verschil met een jaar geleden is 44 cent (+7%) bij witte en 67 cent (+10%) bij bruine scharrels.

Gezonde vraag

Handelaren hadden vorige week de handel en de prijsontwikkeling van deze week aardig goed ingeschat. De binnenlandse consumptie (lees: afzet naar de supermarkten) viel wat tegen, er waren wat minder bestellingen dan vorige week. Toch sprak een handelaar van een ‘gezonde vraag in de markt’ en ‘de retail loopt goed’. Een ander die weinig verschil zag met vorige week, maar omschreef de markt toch wat positiever dan vorige week. “Dat de prijzen niet naar beneden gingen, is een goed teken.”

Een enkeling noemde dat het vrijkomen van het AI-beschermingsgebied Ysselsteyn (L) per vrijdag 21 januari, waar miljoenen eieren vaststonden op legpluimveebedrijven, deze week ‘boven de markt hing’ en een prijsdrukkend effect had (een lichte prijsstijging in de weg stond). Wie zal het zeggen?

De Duitse marktanalist noemde de markt deze week ‘inconsistent met iets vriendelijkere neigingen? Alles lijkt nog mogelijk!’ Het vraagteken duidt op onzekerheid. De Duitse eiermarkt wordt momenteel voorzien van voldoende eieren. Alleen biologische eieren zijn weer schaars. “Zijn dit de eerste tekenen van een betere eierverkoop?”, vraagt de analist zich af. De bodem voor de komende weken zou er al kunnen zijn, veronderstelt hij. “Er is weer veel vraag naar eieren. Dat geeft hoop!”

Industrie loopt goed door

De NOP-industrienoteringen voor kooi-eieren bleef gelijk op 97,7 cent, en pluste bij de scharrel met 0,1 cent naar € 1,020.

Ook hier even terugkijken naar een jaar geleden. In week 1 van 2021 stond de NOP-industrienotering voor kooi op 68,0 cent (+1,5 cent) en die voor scharrel op 78,9 cent (+0,4 cent) per kilo. Het zijn nog steeds forse verschillen met de huidige noteringen: bij kooi 29,7 cent (+44%) en bij scharrel 23,1 cent (+29%). Per kg.

De eierverwerkende industrie loopt redelijk tot goed door en koopt tegen leuke prijzen. Daarmee zorgt de industrie nog steeds voor een stabiele bodem in de markt.

Verwachting positief

Met de nog steeds stijgende prijzen van de voedergrondstoffen, is het einde van de prijsstijging van de pluimveevoeders nog niet in zicht. Pluimveehouders kijken dan ook uit naar een prijsstijging van de eieren. Volgens de eierhandelaren zou het zomaar kunnen dat de noteringen volgende weer een oplopend beeld laten zien. Er is optimisme over de komende week. “Ik denk dat de onderkant van de markt is aangetikt” en “Er is ruimte naar boven”.

Al eerder deze maand werd de verwachting uitgesproken dat het in de laatste week van de maand beter zou worden. Vorig jaar was dat ook het geval. Toen ging in week vier de NOP-notering voor witte scharreleieren met veertien cent, en die van bruine scharreleieren met acht cent omhoog.

Ook de NOP-industrie noteerde een plus; bij de kooi 1,9 cent, bij de scharrel 3,5 cent. Het zou zomaar kunnen.

Prognose: licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer