Bodem in varkensmarkt bereikt

22-01-2020 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

De weken waarin de varkensprijs grote stappen achteruit maakt, lijken voorbij.

De Duitse markt nam vorige week al duidelijk gas terug met een -4, tegen -9 de week ervoor. Deze week maakt de Duitse varkensprijs een pas op de plaats: zowel de Vereinigungpreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen blijven onveranderd op € 1,82 per kilo geslacht gewicht.

Marktherstel uit Duitsland

Slachterijen slachten volop, maar niet meer dan de afzetmarkt aan kan. Niet het aanbod, maar de vraag is leidend. Het is iets waar handelaren blij mee zijn, ondanks dat ze nog steeds varkens door moeten schuiven. Mede daardoor zijn de slachtgewichten nog ruim boven het reguliere niveau en zijn ze in Nederland (week 2: 101,4 kg per varken) duidelijk hoger dan in Duitsland (week 2: 98,2 kg). En hoewel het daardoor voor de hand ligt dat marktherstel vanuit Duitsland komt, stabiliseert ook in ons land de varkensprijs.De DCA Beursprijs pluste zelfs € 0,01 naar € 1,72. Met die kleine correctie kwam de Beursprijs weer in lijn met de slachterijnoteringen. Vion blijft deze week stabiel op € 1,87 per kilo geslacht gewicht. Exclusief btw is dat niveau gelijk aan de Beursprijs: € 1,72 per kilo. Ook Van Rooi (€ 1,67), Pali (€ 1,67) en Compaxo (€ 1,64) noteren onveranderd.

Prijsdaling ijlt na

De prijsdaling op de Europese vleesmarkt ijlt nog na. De groothandelsprijzen van verschillende onderdelen van varkenskarkassen boeten ook deze week weer in prijs in. Dat betekent niet dat er volgende week direct weer een min te verwachten is. De bodem in de markt lijkt gedegen. Marktherstel is niet alleen in het belang van de varkenshouder, ook slachterijen zijn gebaat bij stabilisering van de markt. De onderhandelingen met Chinese importeurs over nieuwe contracten lopen volop. En de onderhandelingspositie van Nederlandse bedrijven is sterker bij een stabiele of liefst wat opgaande marktbeweging.

Handelaren die aan Duitse slachterijen leveren, merken dat daar de zorgen om AVP toenemen nu de ziekte al tot op 12 kilometer van de Duitse grens is genaderd. Vakbond ISN roept iedereen in de sector op het uiterste te doen om insleep en verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer