Doorgaan naar artikel

Bodem in varkensmarkt of zware kluif op komst?

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

De paniek is weg, concludeerde varkensvakbond ISN eind vorige week. Vion probeerde een bodem in de markt te leggen door zijn varkensprijs minder te verlagen dan verwacht: slechts € 0,03 per kilo inclusief btw. En internetbeurs Teleporc die herstart en op de eerste veiling € 0,02 plust. Daarbij daalt de Duitse varkensprijs niet verder, maar noteert deze week onveranderd op € 1,89 per kilo. Het zijn hoopvolle tekens in een roerige varkensmarkt.

Varkenshandelaren putten hoop uit de verwachting dat het aanbod van slachtvarkens de komende 4 weken wat zal dalen en uit de stevige vraag van Duitse slachterijen. Er gaan deze week veel Nederlandse varkens de grens over om in Duitsland geslacht te worden. Dat geeft hier lucht op de varkensmarkt, die toch voller is dan in Duitsland. Maar daarbij heeft het ook een psychologisch effect. Het doorbreken van de prijsval in de Duitse markt neemt de angst weg dat de varkensprijs in vrije val zit.

Niet iedereen gerust

Toch is niet iedereen er gerust op. Zowel een Nederlandse als een Duitse slachterij wijzen op het stokken van de afzet naar verschillende landen. In Italië missen verwerkers handjes aan de band door ziekteverzuim, maar ook de afzet naar Engeland en Kroatië verloopt steeds moeizamer. En Griekenland neemt minder vlees af omdat toeristen weg blijven. Op die slachterijen is geen positieve stemming, maar zijn juist grote zorgen te bespeuren over het verwachte verloop in de komende weken. Voor Vion Duitsland reden om slechts een prijs af te geven tot het weekend. Vrijdag wordt de hoogte van de varkensprijs voor begin volgende week bekendgemaakt.

Nederlandse prijzen in mineur

De Nederlandse markt gaat deze week omlaag, maar mate van daling verschilt. Compaxo daalt net als Vion met slechts 3 cent. Pali doet er deze week 4 cent af en komt daarmee op dezelfde prijs als Compaxo: € 1,71 er kilo. Van Rooi Meat, dat vorige week nog een cent minder hard zakte dan andere slachterijen, verlaagt deze week juist harder. Van Rooi komt met een daling van € 0,05 op € 1,70 per kilo. Daarmee is de prijsstijging door het krappe aanbod in februari en maart al weer bijna vergeven. De huidige notering van Van Rooi is € 0,03 hoger dan het niveau waar het na de prijsval rond de feestdagen op kwam (€ 1,67 per kilo).Hoe de markt zich verder ontwikkelt, zal de komende dagen moeten blijken. Er is dus een duidelijke tweedeling in de verwachtingen: zet het herstel door en komt er misschien wel een prijsverhoging, waar varkensvakbond ISN op zinspeelt of komt de zware kluif nog en zorgt stagnerende afzet voor verdere prijsdruk. In de huidige onzekere markt kan het allebei.

Prognose: stabiel tot dalend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin