Bodem lijkt in zicht op slappe eiermarkt

06-08-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het is een slappe tijd op de eiermarkt. Er is ruim voldoende aanbod. De eieren worden moeizaam verkocht.

Het is vakantietijd. Dat is traditiegetrouw een moeizame periode voor de afzet van eieren. Vorig jaar liep de consumptie mede door corona en de vele thuisblijvers nog lange tijd goed door. De zomer van dit jaar laat toch een ander beeld zien. De consumptie bevindt zich duidelijk op een lager peil en de verkoop van eieren verloopt stroef.

Hoge voerprijzen

Het aanbod van eieren is ruim voldoende. Met de zomer van vorig jaar nog in hun achterhoofd besloten diverse pluimveehouders hun koppels dit jaar wat langer aan te houden. Gezien de tegenvallende marktsituatie en de hoge voerprijzen pakt die keuze niet heel gelukkig uit. Deze pluimveehouders hadden hun koppels met de kennis van nu toch wat eerder willen ruimen.

De NOP-prijzen voor bruine en witte scharreleieren dalen over bijna de gehele linie enkele centen. Enkel witte scharreleieren in de zwaarste gewichtsklassen leveren een plusje op. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram is vastgesteld op € 6,42 per 100 eieren. Dat is 3 cent lager dan vorige week. Witte scharreleieren van 62-63 gram noteren € 5,70. Dat is eveneens 3 cent minder dan een week geleden.

Perspectief niet rooskleurig

Hoewel de vakantie nog enkele weken duurt, is de verwachting dat met de relatief kleine prijsdalingen van deze week de bodem van de eiermarkt wel in zicht is gekomen. Op korte termijn is het perspectief op verbetering echter nog niet rooskleurig.

Prognose: licht dalende prijzen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Poelsma
Bouke Poelsma Freelance redacteur
Meer over


Beheer