Doorgaan naar artikel

Bodem markt vloeibaar zuivel lijkt in zicht

Magazijnen liggen vol en ondanks lagere prijzen in supermarkten stijgt de kooplust van consumenten niet zo hard. Foto: Canva premium

Magazijnen liggen vol en ondanks lagere prijzen in supermarkten stijgt de kooplust van consumenten niet zo hard. Foto: Canva

De melkproductie loopt seizoenmatig terug, waardoor er lichte ontspanning in de zuivelmarkt komt.

Dat wil niet zeggen dat de markt een heel ander beeld vertoont. In ieder geval verhoudt de prijs van rauwe melk zich met een week eerder op, of net iets onder de € 0,37 voor Duitsland en Nederland, met wat hogere prijzen richting het zuiden van Europa.

Stabiele roomprijs

De roommarkt is heel rustig. Er is niet een heel groot aanbod en de vraag liet een licht stijgend beeld zien in de loop van de week. De prijs zakte in het begin van de week richting € 4,75 per kilo, maar eindigt nu weer net onder de € 5,00 per kilo. In de boterhandel is het beeld niet verbeterd. Daar komt de € 4.000-grens dichterbij. Magazijnen liggen vol en ondanks lagere prijzen in supermarkten stijgt de kooplust van consumenten niet zo hard. Nu is de prijs rond de € 4.150 per ton. De markt voor mageremelkconcentraat blijft stabiel. De prijs is op basis van rustige handel € 1,95 per kilo.

Uitblijven van vraag vanuit Azië en Afrika

In de poedermarkt is het zeer kalm en kampt de Europese markt met het uitblijven van vraag vanuit Azië en Afrika. De inflatie en de hoge voedselprijzen hakken er in die landen flink in. Daarbij is de verhouding tussen de euro en dollar ongunstig voor de uitvoer naar buiten de EU. Binnen de grenzen van de EU is de vraag naar poeders ook maar zwak. Een klein lichtpuntje is de tender voor melkpoeders vanuit Algerije. Dat kan de markt licht opschudden, maar echt een omslag in de markt gaat dat niet veroorzaken. Voor mageremelkpoeder voor voeding wordt een prijsniveau van € 2.200 per ton genoemd, maar tegen minimale handel.

De meest stabiele markt is die voor kaas. Even leek het erop dat in navolging van boter en poeder de prijzen flink lager zouden uitkomen. Ze zakken weliswaar, maar er is jonge Goudse te koop voor € 3,30 tot € 3,35 per kilo. Het lijkt er nog steeds op dat producenten niet gemakkelijk aan de vraag kunnen voldoen.

Prognose: Vloeibaar zuivel stabiel, prijsdruk boter, kaas en poeder.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin