Boer is middel, geen doel bij ForFarmers

26-03 | |
Vergaderboer Columnist
Het pand van veevoerbedrijf ForFarmers in Delden. - Foto: ANP
Het pand van veevoerbedrijf ForFarmers in Delden. - Foto: ANP

Toch steekt het, ieder jaar weer bij de presentatie van de jaarcijfers: de betekenis voor de boer. ForFarmers heeft een moeilijker jaar achter de rug door corona en tegenvallers in de markten. Directeur Knoop heeft te maken met de regelgeving, die leidt tot minder dieren en dus minder omzet.

Deze column is aangepast. Vergaderboer schreef eerder over een variabel salaris. Dit is aangepast in deelname aan het werknemersparticipatieplan.

Dat is ook de klemmende vraag bij zijn leden: Wat voor toekomst hebben we? Wat doet ForFarmers om ons te helpen de redelijkheid terug te brengen bij de beslissers in Den Haag en Brussel?

Geen woord over de boer

Bar weinig, zo blijkt uit de toelichting bij de jaarcijfers. Daarin wordt te weinig gesproken over de boer, maar veel over het bedrijf. Directeur Knoop wil een betere balans tussen markten die groeien en die waar minder mogelijkheden zijn.

Tot die laatste groep behoort Nederland. Daarom is ForFarmers op zoek naar nieuwe markten, mogelijk buiten Europa, waar ze wil uitbreiden. Dat is beter voor het bedrijf. Weer weinig over de boer. “Directeur Knoop heeft daar ook niet zoveel belang bij”, zegt Hanna.” Het beeld van ForFarmers wordt bepaald door de koers van het aandeel op de beurs.”

Door het inkomen van de directie te koppelen aan de beurskoer is de aandacht teveel gericht op het bedrijfsbelang en minder op het boerenbelang.

Aandeelhouders

En dat gaat niet goed. De uitgiftekoers was zes jaar geleden € 6,50 en verdubbelde bijna in de jaren daarna. Op het moment dat ik dit schrijf staat de koers op € 6 en een paar cent. De aandeelhouders zijn dus duidelijk niet tevreden. En daar moet Knoop wat aan doen.

Werknemersparticipatieplan

Hij heeft zelf ook belang bij een goede koers. Naast een salaris van even minder dan 6 ton neemt hij deel aan het werknemersparticipatieplan. In de loop der jaren heeft hij een belang gekocht van ruim 332.000 aandelen. Die zijn bij een koers van € 6 bijna € 2 miljoen waard. Stel dat hij er in slaagt de koers een euro te laten stijgen, dan betekent dat voor Knoop € 332.000. Kassa!

Te weinig boerenbelang

Conclusie: Het belang bij de beurskoers kan tot gevolg hebben dat de aandacht teveel gericht wordt op het bedrijfsbelang en minder op het boerenbelang. Het moet toch mogelijk zijn via de waardering ook een element in te bouwen, waarin de prijs van het veevoer een rol speelt.

Vergaderboer Columnist
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.