Boer van kastje naar de muur

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Marc van den Oever,voorman van Farmers Defence Force, heeft het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. - Foto: Canva
Marc van den Oever,voorman van Farmers Defence Force, heeft het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. - Foto: Canva

En wéér staat er een nieuwe datum in de strijd voor een beter verdienmodel van boeren en tuinders.

Uiterlijk 30 juni wil LTO Nederland met supermarkten, Rabobank en ketenpartijen als FrieslandCampina, A-ware en Vion afspraken maken over een bonus bovenop de kostprijs.

Farmer Friendly

Voorzitter Sjaak van der Tak presenteerde het plan vrijdag 2 april in overleg met betrokken partijen én met Farmers Defence Force (FDF). De laatste organisatie leurt al een jaar met het concept Farmer Friendly waarin 3% van de supermarktomzet moet worden afgedragen, maar vindt buiten haar eigen gelederen geen gehoor. Voorman Marc van den Oever heeft, niet onterecht, het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd.

Ketenafspraken

LTO gelooft meer in ketenafspraken. Elke sector moet met elke retailer apart afspraken maken. Albert Heijn, Jumbo, Rabobank, RFC, A-ware en Vion scharen zich achter de gedachte. Ja, natuurlijk. Het is veilig en gemakkelijk. De normstelling moet ook nog worden ontwikkeld. Er moet een Agribusiness School worden opgericht. Hier is nog volop in bij te sturen. En naarmate de tijd verstrijkt, slijten de scherpe randjes, is de gedachte.

Vergadercircuits

Het broeit weer in FDF-kringen. Tegen hun zin eist Van der Tak de regie in dit debat op. Van den Oever krijgt ‘buikpijn’ van alle vergadercircuits. Toch moet het daar gebeuren. Op straat wordt geen verdienconcept besproken.

Meer overBeheer