Boer veroordeeld wegens cocaïneproductie in stal

18-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een boer uit Vragender (Gld.) krijgt 12 maanden gevangenisstraf waarvan 11 maanden voorwaardelijk, vanwege productie van cocaïne in een leegstaande stal die hij verhuurde.

Ook krijgt hij de maximale taakstraf van 240 uur. Dat is het oordeel van rechtbank Gelderland in Zutphen. In een deel van een leegstaande varkensstal op zijn bedrijf zat van oktober 2019 tot eind januari januari 2020 een cocaïnewasserij. De man heeft toegegeven dat hij de stal heeft verhuurd, maar steeds gezegd dat dit onder bedreiging gebeurde.

Chantage

In april 2019 kreeg hij voor het eerst bezoek van twee ‘buitenlandse’ mannen die een kippenschuur van hem wilden huren. Omdat hij het niet vertrouwde, ging hij daar toen niet op in. Eind mei van dat jaar kwamen de mannen terug, ze wilden toen zijn varkensstal gaan gebruiken. Toen hij weigerde, kreeg hij naar eigen zeggen met een hamer een klap op zijn voet en lieten ze hem foto’s van zijn dochters zien. Daarna werkte hij wel mee. In oktober werd de schuur verbouwd, waarbij hij zelf bij hielp. Na de verbouwing is hij niet meer in het toen afgesloten deel van de stal geweest.

Scherpe lucht

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte heeft geholpen bij de bouw van de wasserij en daarmee ook aan de bereiding van de drugs. Ook staat voor de rechter vast dat hij wist dat het om drugs ging, vanwege de scherpe lucht die hij waarnam en vanwege de bedreigingen. Medeplichtigheid aan verkoop of afleveren van de drugs is niet bewezen.

Geen psychische overmacht

De verdediging beroept zich op psychische overmacht vanwege intimidatie en geweld. Volgens de officier van justitie is dat onvoldoende bewezen, onder meer vanwege wisselende verklaringen daarover. De rechter geeft over dat punt geen uitsluitsel, maar verwerpt toch het beroep op psychische overmacht, omdat de man niet meteen na het eerste bezoek van de criminelen naar de politie is gestapt, toen er nog geen sprake van bedreiging was.

Toch ziet de rechter verzachtende omstandigheden. Zo is de impact voor de betrokkene al groot geweest, onder meer door de maand voorarrest die hij al heeft gehad. Opnieuw naar de gevangenis zou het einde van het bedrijf betekenen. Daarom is de gevangenisstraf voorwaardelijk. Verder moet de man verdergaan met een behandeling die al is begonnen.

Lees ook: Als de onderwereld je erf op rijdt

Oppewal
Johan Oppewal Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.