Doorgaan naar artikel

Boeren blij met schrappen voermaatregel

Minister Carola Schouten staat de pers te woord voor een toelichting op het terugtrekken van de omstreden voermaatregel. - Foto: ANP

Minister Carola Schouten staat de pers te woord voor een toelichting op het terugtrekken van de omstreden voermaatregel. - Foto: ANP

Boerenorganisaties reageren verheugd op het schrappen van de veevoermaatregel.

Lobby-organisaties en actiegroepen claimen het succes van hun werk de afgelopen maanden tegen deze regel die de stikstofuitstoot moest verlagen door het gehalte aan eiwit in krachtvoer te verminderen.

Lees ook: LNV schrapt veevoermaatregel definitief

LTO: aanhouder wint

“Het is gelukt, de aanhouder wint”, jubelt LTO Nederland. In een korte video vanuit de stal vertelt Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland dat ‘dit onzinnige stuk regelgeving’ uiteindelijk alsnog is gesneuveld. “Het kostte heel veel moeite, zowel voor als achter de schermen met uitgekiende lobbyinzet. Maar het resultaat telt: we komen niet voor de keuze tussen regelgeving en een goed, gezond rantsoen te staan.”

Lees verder onder de tweet

Laatste noodkreet van LTO

Dinsdag deed de lobbyclub nog een laatste noodkreet op de post bij het ministerie om de maatregel te schrappen. De organisatie gaf een uitgebreide opsomming met alle redenen waarom volgens LTO de maatregel van tafel moest. Volgens Meulenbroeks is de lobby van LTO doorgegaan, ook toen de partijen in juli aangaven niet meer met het ministerie te willen overleggen over de maatregel.

Volgens LTO is de doorgezette lobby richting politiek en het ministerie ‘van doorslaggevend belang’ geweest. Meulenbroeks noemt daarnaast ook de gezamenlijke inzet van de sector, dierenartsen en andere organisaties.

Agractie: enorme opluchting

Agractie noemt het een opluchting voor enorm veel veehouders. “Wij zijn blij dat ook ministerie en kabinet nu, mede wegens de droogte van afgelopen voorjaar en deze zomer, inzien dat stikstofreductie niet op deze manier behaald mag worden, met risico’s voor diergezondheid, vanachter de tekentafel.”

Woensdagochtend publiceerde Agractie een filmpje waarin Agractie-bestuurder Cees de Jong benadrukt dat er veel partijen in de sector zijn geweest die hebben bij gedragen aan het verdwijnen van ‘de meest extreme maatregel ooit’.

Lees verder onder de video

Farmers Defence Force: credits voor de strijders

Bij Farmers Defence Foce gaat de vlag uit. Voorzitter Mark van den Oever ziet het schrappen van de maatregel als een overwinning, waarvan de credits wat hem betreft, naar de strijders gaan.

NAJK: verstandig besluit

Ook de jonge boeren zijn opgelucht. NAJK vindt dit een verstandig besluit. “De maatregel greep veel te ver in op het boerenerf en sloot niet aan bij de praktijk”, schrijft de club in een reactie.

Stikstofclaim: blij, maar jammer dat kort geding niet doorgaat

John Spithoven, voorzitter van Stichting Stikstofclaim, vindt het ‘prachtig nieuws voor de veehouders”. Tegelijk betreurt hij ook dat het ministerie niet heeft gewacht met het besluit tot na het kort geding. Zijn stichting zou donderdagochtend de staat in de rechtbank zien over de nu ingetrokken maatregel. Het kort geding gaat niet door, aldus de rechtbank in Den Haag.

Spithoven had graag vragen gesteld aan het ministerie, die nu onbeantwoord zullen blijven. “Het gaat om de manier waarop het ministerie stikstof inboekt. En dit is nog niet het einde, voor 2021 zijn er soortgelijke maatregelen aangekondigd.”

Besef dat stikstofdiscussie verder gaat

De lobbyclubs realiseren zich ook dat de stisktofdiscussie hiermee niet ten einde is. LTO zegt hierover: ‘Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen, ook in het belang van onze boeren.” NAJK hoopt dat de overheid inziet dat de overheid alleen samen met de sector kan komen tot goed werkbare maatregelen die ook kunnen rekenen op draagvlak.

Agractie zegt te begrijpen dat er een noodzaak bestaat tot bouw van woningen en voortgang van projecten, ‘maar dit mag nooit leiden tot een inkomensverslechtering voor de boer of risico op dierenwelzijnsproblemen’.

Beheer
WP Admin