Boeren blijven protesteren bij supers

14-12-2020 | Laatste update op 16-03 | |
Boeren protesteren bij distributiecentrum van Jumbo in Raalte.- Foto: ANP
Boeren protesteren bij distributiecentrum van Jumbo in Raalte.- Foto: ANP

Boeren zullen de komende dagen bij bevoorradingscentra van supermarkten blijven protesteren om een beter verdienmodel voor elkaar te krijgen.

De afgelopen dagen stonden groepen bij distributiecentra van onder andere Jumbo, Lidl en Albert Heijn op tien locaties in het land. De boeren willen op deze manier druk zetten op de supermarkten om in zee te gaan met het concept Farmer Friendly. Frits van Eerd, directeur van Jumbo Supermarkten kreeg maandagochtendvroeg ook bezoek van een groep boeren die een gesprek eisten.

Als gevolg van de acties hadden supermarkten in verschillende hoeken van het land last van deels lege schappen. Ook thuisbezorgingen werden geannuleerd vanwege de protestacties.

AH trok toezegging in

De boeren eisen bij locaties van de grote supermarkten vaak gesprekken met het management van de supermarkten of een toezegging om snel met een plan voor meer inkomen voor boeren te komen. Daar heeft er tot nog toe niet toe geleid. Boeren in Zwolle kregen van Albert Heijn in eerste instantie een toezegging om voor de kerst een gesprek hierover te voeren. Een van de voorwaarden van die afspraak was dat boeren geen AH-locaties meer zouden blokkeren. AH trok de toezegging terug toen boeren alsnog in Breda bleven protesteren.

Demonstratierecht

De acties zijn ingezet door individuele groepen actievoerende boeren. Bijvoorbeeld Geert Leusink, melkveehouder in Raalte (Ov.). Hij coördineerde een 27-urige actie bij een Jumbo-DC in zijn woonplaats. FDF trekt de handen van de acties af vanwege mogelijke schadeclaims, maar Leusink is daar niet bang voor. “We hebben een demonstratierecht, ik heb het aangemeld bij de gemeente en tijdens het protest goed contact gehad met de politie.” Samen met kalverhouder William Schoonhoven is Leusink in gesprek geweest met medewerkers van de Jumbo. Schoonhoven vertelt: “Uiteindelijk is zelfs Olaf de Boer, directielid die gaat over de inkoop, uit Den Haag naar Raalte gekomen. Maar alsnog is er niet echt voortgang geboekt.”

Interesse bij kleinere supermarkten

Mark van den Oever heeft maandag 14 december ook gesprekken gehad met onder andere Van Eerd van Jumbo en Marc Jansen van CBL, ook met weinig succes tot nu toe. Kleinere supermarkten staan volgens hem positiever tegenover het Farmer Friendly-plan. Dat is een concept waarmee deelnemende supermarkten een percentage van hun omzet zouden afdragen aan een boerencoöperatie, om zo de boerenleden een extra inkomen te geven. “Ik heb gebeld met Poiesz, Jan Linders en Deen en die willen wel meedoen, zolang de rest ook meedoet. Ze zijn bang voor hun concurrentiepositie. Dat begrijp ik heel goed. Dus hopelijk zien de anderen dat ook en wordt het geregeld.”

van RooijenBeheer