Boeren en Shell klaar met overheid

03-12-2021 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Jan Zandee
Foto: Jan Zandee

Het klimaat is guur voor de boer. De overheid lijkt alles te doen om het plezier in het boer-zijn te vergallen.

Regel op regel, opgesteld met ambtelijke deskundigheid. Niet praktisch dus. Gestuurd door de waan van de dag. Geen wonder dat het aantal opvolgers sterk daalt. Wie kiest nu nog voor een beroep, waarin je met de nek wordt aangekeken?

Geuren van het platteland

Dat is wel de praktijk. Landelijk, maar ook plaatselijk. Dat merk je als stedelingen zich bij de vlucht uit de stad vergissen in de geur van het platteland. Ze zoeken de fout van de verkeerde keuze niet bij zichzelf. Nee, ze wijzen met de vinger naar de boer, die in hun ogen alles fout doet. Te veel zwaar verkeer, dat doorgaat als de stedelingen op één oor liggen. Of, wat ze stankoverlast noemen. Dat zijn gewoon de geuren van het platteland, die er altijd al waren. En waar de oorspronkelijke inwoners best mee konden leven. Zo niet de verwende mens uit de stad. Die wil blijven en de boer moet maar opkrassen. Daarbij geholpen door de politiek, die de boeren ook afschildert als milieuvervuilers en dierenkwellers.

Vertrek Unilever en Shell

Eén troost, we zijn niet de enigen. Na Unilever vorig jaar vertrekt nu ook Shell uit ons land. Londen wordt de plaats van het nieuwe hoofdkantoor. Maar ook zij vertrekken vanwege het slechte investeringsklimaat. Zowel voor zichzelf, als voor de aandeelhouders. Ze worden vrolijk uitgewuifd door de politiek. Jesse Klaver van GroenLinks zegt dat ze maar een vertrekboete moeten betalen, omdat ze geprofiteerd hebben van de Nederlandse voordelen. Joris Thijssen van de PvdA vindt dat het vertrek een zegen voor het land is. Joris is oud Greenpeace-directeur en komt dus uit dezelfde school als Diederik Samson. U weet wel, die van de klimaatplannen in Europa. Die lijken er nu zeker te komen.

Links denken en doen

Door dit alles is het ondernemersklimaat in ons land om moedeloos van te worden. De groten vertrekken en laten ons achter met minder werkgelegenheid en belastinginkomsten. Boeren moeten wel doormodderen. Sombere vooruitzichten, omdat de regeringspartijen links denken en doen.
Beheer