Boeren hopen op vrijspraak trekkerprotestverbod

Enkele honderden boeren kwamen 8 juli vorig jaar naar het politiebureau in Assen om te demonstreren tegen de arrestatie van tientallen boeren. Deze boeren waren die dag bij Wijster gearresteerd waar zij de ingang blokkeerden van de afvalverwerker. - Foto: ANP
Enkele honderden boeren kwamen 8 juli vorig jaar naar het politiebureau in Assen om te demonstreren tegen de arrestatie van tientallen boeren. Deze boeren waren die dag bij Wijster gearresteerd waar zij de ingang blokkeerden van de afvalverwerker. - Foto: ANP

Na bijna een jaar hopen zeven actievoerders alsnog vrijgesproken te worden van hun overtreding van het trekkerverbod. Een achtste is zekerder van vrijspraak, aangezien de officier van justitie (OvJ) daar ook voor pleitte. Voor de zeven andere verdachten eist de OvJ dat ze allemaal alsnog de boete van € 390 betalen.

De zaak ging over een boerenprotest van afgelopen juli. Naar aanleiding van de stikstofdiscussie waren landelijk wilde acties met allerlei doelwitten, van supermarkt tot vliegveld. In het noorden van het land besloten verschillende veiligheidsregio’s om tijdelijk een verbod op te leggen op het demonstreren met landbouwvoertuigen. Trekkerprotesten zouden een gevaar kunnen zijn voor de verkeersveiligheid én de volksgezondheid, in verband met het coronavirus. Desondanks was er op 8 juli 2020 tóch een trekkerprotest in het Drense Wijster. Boeren blokkeerden met trekkers de toegang tot afvalverwerker Atterro, ’s ochtends vroeg. Een paar uur later werden ze opgepakt op het bedrijf van een loonwerker in de buurt. Er waren ruim zestig arrestaties en het duurde uren voordat al deze mensen het politiebureau in Assen weer mochten verlaten, tot ergernis van FDF en hun achterban. De meesten gingen toen naar huis met een dagvaarding, later kregen ze een boetevoorstel. Acht van hen accepteerden die niet en stonden dus maandag 31 mei voor de rechter in Assen.

Vrijspraak voor cliënten

Hun advocaat Tjalling van der Goot, van Anker & Anker in Leeuwarden, hoopt uiteraard op vrijspraak voor al zijn cliënten. Hij bestrijdt het besluit van de Veiligheidsregio Drenthe. Volgens de advocaat heeft deze toen niet goed genoeg onderbouwd waarom het trekkerverbod nodig was en zouden de boeren dus alsnog de boete in de prullenbak zien verdwijnen.

De aanwezige boeren zeiden dat ze geen deelnamen aan de demonstratie, dat ze bij dag en dauw op de trekker waren gestapt voor een ‘toertocht’, dat ze toevallig voorbijreden of stonden kijken bij het boerenprotest. Vijf van hen waren niet met de trekker, maar met de auto. In de veronderstelling dat demonstreren met zo’n niet-landbouwvoertuig wél was toegestaan. De officier van justitie ziet dit anders: ze namen deel aan een demonstratie met trekkers, dus waren ze in overtreding. De advocaat van de boeren vindt dat dit niet duidelijk genoeg is gemaakt door de Veiligheidsregio toendertijd.

Onvoldoende bewijs, vindt advocaat

De eigenaar van het loonbedrijf moet ook wat de OvJ betreft worden vrijgesproken. Hij heeft de boete opgelegd gekregen omdat zijn bedrijfsbus gezien is door de politie tussen de demonstrerende trekkers. Zelf zei hij dat hij niet reed. “De sleutels zitten er altijd in, dus iedereen had die auto kunnen pakken”, legt hij in de zitting uit. De OvJ vindt dit genoeg reden om te pleiten voor vrijspraak.

Ook betwist advocaat Van der Goot of, behalve de verklaringen van de verdachten zelf, voldoende bewezen kan worden of de mannen wel degelijk aanwezig waren bij de demo bij Atterro. “Strafrechtelijke vervolging kan alleen als de dader op heterdaad wordt betrapt”, bepleit Van der Goot, “maar de locatie van de demonstratie en de arrestatie ligt vier uur en hemelsbreed honderden meters uit elkaar.”

Fouten in dossier

Zowel de rechter, het OM als de advocaat zien dat er fouten zijn gemaakt in het dossier. Zo wordt genoemd dat behalve demonstrerende boeren ook onschuldige mensen, zoals medewerkers van de loonwerker en diens vrouw en minderjarigen zijn aangehouden. De actievoerders zijn daarna uren vastgehouden op het politiebureau in Assen. Een van de aanwezige boeren zei in de rechtszaal dat hij uren heeft moeten staan.

De kantonrechter behandelt meestal overtredingen, zoals snelheidsboetes of wildplassen. De zaak van 31 mei is iets ingewikkelder, dus wilde de rechter meer tijd nemen. De uitspraak volgt op 21 juni. Buiten de rechtbank staan een aantal trekkers geparkeerd en sympathiserende boeren te wachten op het verloop binnen. De boeren gaan vanavond ‘napraten’ op hetzelfde loonbedrijf in Wijster. Farmers Defence Force (FDF) heeft de afgelopen weken geld opgehaald om de kosten voor de actievoerders te betalen en nodigt haar achterban uit voor deze ’demonstratie’.

van Rooijen
Meer overBeheer