Boeren voelen zich gehoord na gesprek Rutte

13-11-2019 | Laatste update op 08-11 | |
Foto: ANP - Foto: Koen van Weel
Foto: ANP

‘Er is eindelijk naar ons geluisterd.’ Dat gevoel overheerst bij de boeren die op uitnodiging het gesprek aangingen met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten in het Catshuis in Den Haag. Vertrouwen dat het echt goed komt, is er echter nog niet.

Terwijl buiten tientallen boeren met trekkers stonden te wachten, spraken in het Catshuis zeventien boeren met premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten over de gevolgen van de stikstofimpasse voor hun bedrijven. Alles sectoren waren vertegenwoordigd, zowel intensieve als extensieve bedrijven. Het gesprek duurt lang: ruim een uur langer dan de geplande anderhalf uur. Na afloop komen boeren tevreden naar buiten.

“Er was aandacht en respect voor het vakmanschap in de sector. De agrarische sector kan een oplossing bieden voor het stikstofprobleem, maar er zijn wel veel vragen over hoe het vakmanschap van de Nederlandse boer hierbij beloond kan worden. Die zorgen zijn geuit”, zegt Els Uijterlindelinden, melkveehouder en varkenshouder uit Deurningen.

We hebben gezegd wat ons dwarszit en daar is in ieder geval goed naar geluisterd

Bram en Betsy Egberts

Bram en Betsy Egberts uit Hoge Hexel zitten met hun melkveebedrijf vrijwel direct tegen een Natura2000-gebied aan. Ze hebben jaren op slot gezeten en vrezen nu voor nog meer stikstofmaatregelen. “We hebben gezegd wat ons dwarszit en daar is in ieder geval goed naar geluisterd”, zegt Egberts, terwijl de actievoerende boeren toeterend wegrijden.

Jan Broenink, van het concept het Wroetvarken, zat ook aan tafel. “De kant die ze op willen, doen wij eigenlijk al. We hebben een eigen concept en korte ketens”, zegt hij over de reden waarom hij aan tafel zat. Op de vraag of het stikstofdossier wel goedkomt: “Er komt altijd een oplossing, maar die is niet voor iedereen goed”. Broenink is positief over de setting. “De gevestigde orde vertegenwoordigt altijd de massa. Hier zaten bijzondere geluiden tussen. Het is goed dat die ook eens gehoord worden”, vindt hij.

Geen garanties

Ook Schouten en Rutte zijn positief over het gesprek. “Als je als boer door wilt, willen wij dat je met moderne technieken of met verplaatsing door kan. Daarover gingen de gesprekken die we gevoerd hebben. We willen niks liever dan dat deze mensen gelukkig door kunnen met hun werk. We balen er allemaal vreselijk van dat we met de stikstofellende zitten”, aldus Rutte. Garanties dat boeren door kunnen, kan Rutte echter niet geven. “We kunnen garanderen dat we onze stinkende best doen om te zorgen dat een boer die door wil, ook door kan en als een boer wil stoppen op een plek waar we stikstof nodig hebben, dat we dat dan fatsoenlijk regelen. Maar garanties kunnen we niet geven.”

Tientallen trekkers

Tientallen boeren trokken woensdagochtend met trekkers naar Den Haag om actie te voeren tegen het stikstofbeleid én omdat hun organisaties niet uitgenodigd waren voor het gesprek. Toen de organisaties dinsdagavond laat alsnog uitgenodigd werden, weigerden ze te komen, omdat ze met het landbouwcollectief werken aan een gezamenlijk plan en dat liever bespreken als het af is. “Dat moeten ze zelf weten, ik bepaal niet wie er uiteindelijk komt”, reageert Rutte. “Ze waren welkom. Aanvankelijk hadden we het idee om met tien, vijftien boeren uit de praktijk te spreken. Toen waren er een aantal sectororganisaties beledigd. Dat was absoluut niet de bedoeling, dus hebben we LTO, Agractie en Farmers Defence Force gisteren alsnog uitgenodigd. Een paar zijn er wel, een paar niet”, aldus Rutte.

Goed gesprek

De premier wist de actievoerende boeren handig gunstig te stemmen door spontaan vijf boeren uit te nodigen voor het gesprek. Melkveehouder Harrold Liebeton uit het Zuid-Hollandse Noordse Dorp was een van hen. “We hebben écht een heel goed gesprek gehad. Rutte en Schouten zijn er heel hard mee bezig, maar ze kunnen niet van vandaag op morgen dingen veranderen. Ze hebben toch te maken met de ministeries. We hebben als agrarische sector met de vuist op tafel geslagen om niet alleen de landbouw te pakken, maar alle sectoren aan te pakken”, zegt Liebeton.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer