Doorgaan naar artikel

Boeren voeren actie bij Lelystad Airport

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Een groep boeren heeft donderdagavond met tractoren de toegangsweg naar Lelystad Airport geblokkeerd. De politie schat dat het om 100 à 150 boeren gaat, laat een woordvoerder weten. Op beelden op social media lijkt de groep boeren echter fors groter dan dat.

De sfeer ter plaatse is rustig, stelt de politie, die aanwezig is om de actie te volgen. Twee boeren zouden kort door de toegangspoort het luchthaventerrein zijn opgereden, maar verlieten dat weer toen de politie eraan kwam, aldus de woordvoerder.

Volgens Omroep Flevoland zijn ter plaatse meerder aanhoudingen verricht, maar dat spreekt de politie tegen. De sfeer is niet grimmig.

Dronten

In Dronten, ook in Flevoland, vond eerder op de avond een boerenprotest met enkele tientallen trekkers plaats in het centrum. De boeren vroegen actie voor de regelgeving die de agrarische sector naar hun idee volledig klem zet.

De trekkers stonden rijen dik op het Meerpaalplein, zoals eerder op de dag afgesproken met de gemeente. Enkele boeren spraken met burgemeester Jean Paul Gebben van de gemeente Dronten. “De boeren hebben op een goede wijze hun ‘statement’ kunnen maken”, zei Gebben volgens zijn woordvoerder, die de manifestatie als ‘gemoedelijk’ omschreef.

Niet op tijd aangekondigd

Hoewel de demonstratie niet op tijd was aangekondigd, kwam de gemeente de demonstranten tegemoet om deze “zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen”, aldus de woordvoerder van de gemeente Dronten.

Agractie

De protestactie in Dronten is een initiatief van Agractie. De actiegroep maakte zich woensdag nog zorgen over het verbod op het gebruik van landbouwvoertuigen bij demonstraties zoals afgekondigd in de drie noordelijke provincies. De organisatie ziet hierdoor de kans op escalatie toenemen.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin