Boeren waakzaam na dreigbrief

06-01-2020 | Laatste update op 09-11 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Boerenorganisaties kregen voor de kerst een dreigbrief, waarin alle boerderijen als mogelijk doelwit worden aangewezen. De politie doet onderzoek.

De briefschrijvers willen dat de boeren stoppen met het protesteren met trekkers. ‘Als jullie niet inbinden, wordt elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit voor sabotage en brandstichting’, staat er geschreven.

Jitty van der Werf, van het recent opgerichte Belangen Agrarisch Fryslân ontving de brief op 24 december. Gericht aan stichting Farmers Defence Force (FDF), op haar adres. Daar was ze namelijk eerder bestuurslid en als zodanig ingeschreven. In overleg met Agractie publiceert ze vrijdagochtend de bedreigingen. Het advies aan boeren: wees extra waakzaam, hang camera’s op. Boeren nemen dit advies ter harte, blijkt uit de berichten die worden uitgewisseld.

Delen brief onleesbaar gemaakt

In de publicatie is een deel van de brief onleesbaar gemaakt voor de media. Volgens Van der Werf is dat “om te voorkomen dat de media daar een verkeerde draai aan geven. Ik wil niet dat mensen die de hele brief lezen, sympathie krijgen voor deze bedreigingen.”

In de ongecensureerde brief, die Boerderij heeft ingezien, valt te lezen dat de schrijver vindt dat de boeren ‘de goeden niet te nagekomen, belangrijke veroorzakers zijn van milieuproblemen en structureel dierenrechten schenden’. De auteur van de brief vindt dat boeren ‘nagenoeg blind zijn en 70 jaar lang gepamperd zijn door de overheid’.

LTO ontvangt ook dreigbrief

LTO Nederland stelt vaker brieven met ‘alarmerende inhoud’ te ontvangen. Dreigementen meldt de organisatie bij haar contactpersonen van politie en justitie. Normaal gesproken geeft LTO geen ruchtbaarheid aan dergelijke brieven, om onnodige onrust te voorkomen en het onderzoek niet te frustreren. Nu de brief is gepubliceerd, laat LTO zich er wel over uit.

De brief is ondertekend door MTV, ER, EM, DBF. Van der Werf vermoedt dat deze afkortingen staan voor Meat the Victims, Extinction Rebellion en Dieren Bevrijdingsfront. De politie doet onderzoek en neemt de zaak serieus, weet Van der Werf, die aangifte heeft gedaan.

Extinction Rebellion

Meat the Victims, de groep dierenactivisten die onder andere achter de bezetting van de varkensstal in Boxtel zaten, laat op haar Facebookpagina weten niets met de brief te maken te hebben. “Wij tolereren geen gewelddadig gedrag of gewelddadige uitingen en staan absoluut niet achter een brief als deze.”

Ook Extinction Rebellion, een groep klimaatactivisten, distantieert zich van de brief. Bovendien zegt de organisatie de afkorting ER niet te hanteren. In hun uitlatingen gebruiken ze XR.

Schrik

Ondanks deze ontkenningen vermoedt Van der Werf dat de bedreiging uit (dier)extremistische hoek komt. “De schrik zit er bij mij en mijn gezin goed in. Bij sabotage stel ik me voor dat bijvoorbeeld de remleidingen van een trekker worden doorgesneden op de ochtend van een protestdag. En dan te bedenken dat dit gericht is aan alle boeren in Nederland”, aldus Van der Werf.

van RooijenBeheer