Doorgaan naar artikel

Boerenbond waarschuwt voor gevolgen brexit

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Deal of no-deal, zaken doen met het VK zal sowieso ingrijpend veranderen vanaf 2021, benadrukt Sonja De Becker, voorzitter van de Vlaamse Boerenbond. Foto: Peter Roek

Deal of no-deal, zaken doen met het VK zal sowieso ingrijpend veranderen vanaf 2021, benadrukt Sonja De Becker, voorzitter van de Vlaamse Boerenbond. Foto: Peter Roek

De Vlaamse Boerenbond vreest voor de gevolgen van de brexit. Onder meer door het uit elkaar groeien van fytosanitaire en voedselveiligheidseisen.

Volgens voorzitter Sonja de Becker van de Boerenbond weegt de impact van corona op de economie nu zwaar door. “Onze exportsituatie blijft in de gegeven omstandigheden precair en moeilijk. Bovenop het coronaspook blijft echter ook de brexit als een zwaard van Damocles boven de hoofden van onze bedrijven hangen.”

Stroeve onderhandelingen

Volgens De Becker wil de Britse regering de mogelijkheid om de transitieperiode te verlengen niet gebruiken, terwijl de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU bijzonder stroef lopen. De transitieperiode loopt tot eind 2020. “Vanuit meerdere hoeken komt dan ook het signaal dat we meer en meer afstevenen op een no-deal brexit”, aldus de voorzitter.

Het VK is voor onze sector de vierde belangrijkste handelspartner

“We kunnen er ons best op voorbereiden. Laat ons hopen dat er alsnog tijdig een akkoord uit de bus komt, zodat importtarieven, grenscontroles en allerlei administratieve rompslomp maximaal kan worden vermeden. Het VK is immers voor onze sector de vierde belangrijkste handelspartner. Daarom is het cruciaal dat de handelsrelaties met het VK maximaal ongeschonden blijven, ook post-brexit.”

Uit elkaar groeien

Deal of no-deal, zaken doen met het VK zal sowieso ingrijpend veranderen vanaf 2021, benadrukt De Becker. Een van de grote risico’s zit daarbij in het uiteen groeien van de fytosanitaire en voedselveiligheidseisen. Een voorproefje van deze verandering kregen onze siertelers dit voorjaar al toen het VK plots extra eisen stelde aan de import van lavendel- en rozemarijnplanten, eisen die afwijken van de Europese fytosanitaire regels. De Europese commissie heeft het VK intussen teruggefloten, maar dit incident geeft heel duidelijk de richting aan die het VK uit zal gaan zodra ze uit de Unie zijn volgens de Becker. “Het is dus zaak dat onze bedrijven die rechtstreeks zaken doen met het VK – ik denk bijvoorbeeld aan onze siertelers, maar ook een aantal fruit- en groentebedrijven – zich nu zo snel mogelijk voorbereiden, hetzij om zich aan te passen aan de nieuwe eisen vanuit het VK, hetzij door nieuwe markten of producten te verkennen.”

Langere overgangsperiode

LTO Nederland pleitte eerder dit jaar al voor een langere overgangsperiode net als andere Europese landbouworganisaties en de Britse National Farmers Union.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin