Doorgaan naar artikel

Boerenclubs missen uitwerking en harde toezeggingen in stikstofwet

Boerenbelangenclubs vinden de toezeggingen in het stikstofakkoord te zacht en missen concrete uitwerkingen hoe gestelde doelen worden bereikt.

“Boterzacht”, noemt Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond, de toezeggingen van minister Carola Schouten in het akkoord: “De SGP zegt dat de legalisering van PAS-melders en andere knelgevallen voor hen een harde voorwaarde was, maar die toezegging hadden we eigenlijk al. Hopelijk helpt dit om het ook echt waar te maken. Voor wanneer dit geregeld is, is ook niet duidelijk.”

Geen uitwerking

Wiegersma hekelt dat er wel doelen worden gesteld, maar dat er geen uitwerking is. “De kritische depositiewaarden gaan we op sommige plekken echt niet halen. En dan belooft Schouten nu wel dat ze met het buitenland gaat praten over depositie die daar vandaan komt, maar wat betekent dat? Ook deze toezegging is veel te zacht. Ik praat zelf ook wel eens met boeren uit het buitenland.”

Bart Kemp: onhaalbare doelen

Bart Kemp van Agractie ziet vooral veel zachte toezeggingen en onhaalbare doelen in de stikstofplannen. Toch zijn er ook een paar lichtpuntjes wat hem betreft, zoals het verdwijnen van het beroepsverbod: “Die staat niet meer in de opkoopregeling, het wordt voor boeren alsnog mogelijk om een bedrijf over te nemen. En de toezegging van de legalisering voor de melders en afspraken hierover met banken is een stap in de goede richting.”

Verhoogde stikstofambitie

Een van de heikele punten voor Kemp is de verhoogde stikstofambitie na 2030. “Er wordt een doel vastgelegd in de wet, een reductie van 26% in 2030, maar daarna moet er nog eens 24% af, voor een totale reductie van 50%. Onhaalbaar en onbetaalbaar, er zullen weer nieuwe maatregelen komen.” Daarbij verwacht hij dat zeker na 2030 het onmogelijk wordt om de doelen te halen. “De reductie die nu in eerste instantie wordt gehaald door de landbouw, wordt gebruikt voor legalisering van bestaande bedrijven en voor de bouw. Het reductiedoel blijft staan.”

Te weinig budget

Het beschikbare budget voor de landbouw om de reductie mogelijk te maken, is volgens Kemp ook veel te weinig. “Er is eigenlijk voor de komende 10 jaar € 650 miljoen voor reductie op bedrijven. Dat is veel te weinig. Het zal dan een subsidie worden, maar die dekt lang niet alle kosten. De rest wordt weer gewoon op het bordje van de boer geschoven. Dat kan niet. Dit moet minimaal kostenneutraal zijn.”

‘Slecht nieuws voor de landbouw’

Farmers Defence Force noemt de plannen ‘slecht nieuws voor de landbouw’. “Het lijkt erop dat de landbouw alsnog het hele stikstofprobleem van Nederland mag oplossen. Tienduizenden industriële bedrijven hebben hun vergunningen niet op orde, waardoor de vervuiling niet zal afnemen maar toenemen,” verwacht een woordvoerster van FDF.

‘Eerste stap uit PAS-moeras’

LTO Nederland noemt de plannen een ‘eerste stap uit het PAS-moeras’ en is positief over voornemen om PAS-melders te legaliseren. Maar LTO kan zich niet vinden in de zwaardere reductiedoelen na 2030 waarover wordt gesproken. In een statement schrijft de organisatie dat ‘extra reductie tot 50% onhaalbaar is en koerst op gedwongen krimp’. De eerder gestelde reductie van 26% noemt LTO al ambitieus met de huidige technieken.

NAJK positief

Ook NAJK is voorzichtig positief over verdere duidelijkheid in het stikstofdossier. Zo vinden de jonge boeren het goed dat er bij de stikstofaanpak ook gekeken wordt naar sociaal-economische gevolgen van de plannen. Maar NAJK is er nog niet gerust op. Zo mist de club een ‘rode stopknop’ in het centrale stikstofregistratiesysteem. “Dat is nodig om de agrarische sector te beschermen tegen het geweld van extern salderen.”

Bouwsector en milieuorganisaties

De bouwsector is blij met het akkoord. Branchevereniging Bouwend Nederland ziet dat het bijdraagt aan het ‘hoognodige’ herstel van de natuur en biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten. Wel mist de organisatie ruimte voor grote woningbouwprojecten en infrastructuur op korte termijn.

Milieuorganisaties vinden de aangescherpte doelen nog steeds te mager. Ze vinden dat er te weinig concrete oplossingen zijn om het natuurherstel te bevorderen. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek voorspelt dat de nieuwe wet gaat leiden tot “stikstoffraude en juridische procedures”.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin