Boerendruk houdt varkensprijs Vion onveranderd

04-01 | |
Foto: Martijn ter Horst
Foto: Martijn ter Horst

De prijsval van Vion vorige week doet veel stof opwaaien. Ook anderen verlaagden en de hoogte van de nabetaling zou eronder lijden. Het maakt de notering deze week prijshoudend.

Vion laat zijn vleesvarkensnotering de eerste week van het jaar onveranderd. Deze blijft staan op € 1,97 per kilo geslacht gewicht (€ 1,807 ex btw). Dat terwijl de vleesmarkt niet bepaald rustig van start is gegaan in het nieuwe jaar. Dat de prijs van varkenshaas onder druk staat na de feestdagen is niet verrassend. Daar ligt niemand wakker van. Het is de prijsdruk op de hammen, schouders en buiken, die verkopers meer zorgen baart. Het was vorige week de aanleiding voor het vleesconcern om de varkensprijs met € 0,05 per kilo te verlagen.

Vleesverwerkers stil gelegen

Dat de notering deze week blijft staan, heeft volgens Vion diverse oorzaken. Zo hebben veel vleesverwerkers de afgelopen weken stil gelegen. Ze zijn daarmee ook niet bevoorraad. Nu ze weer opstarten zal dat extra vraag geven. Ook kan driekoningen nog voor extra consumptie zorgen. Daarbij zijn er vorige week minder varkens geslacht, maar is ook niet al het vlees verkocht.

Onmiskenbaar is er een andere factor die zwaar meewoog bij de prijsbepaling deze week; de sterke sociale druk. Varkenshouders waren vorige week onaangenaam verrast door de prijsverlaging die Vion als eerste bekend maakte. Die werd direct gevolgd door andere slachterijen.

Die vond ook nog eens in een rustige week plaats, vlak voor het moment waarop de basisprijs voor het PrijsIndex Garantiesysteem (PIG) van Vion bepaald wordt. Dat maakt de prijsbeweging in de laatste week van het kalenderjaar voor boeren verdacht. De hoogte van de notering op 2 januari geldt als uitgangspunt voor PIG. Door de prijs net voordien te verlagen, loopt het verschil met andere noteringen op.

Dat prijsverschil is inderdaad opmerkelijk. Zo betaalde Vion eind 2021 nagenoeg evenveel uit dan zijn Duitse dochteronderneming en de andere grote Duitse slachterijen. Die betaalden een basisprijs van € 1,20 per kilo, Vion Nederland € 1,31, wat exclusief btw neer komt op € 1,202 per kilo. De officiële Duitse notering stond op dat moment 3 cent hoger. Nederlandse concurrenten Van Rooi Meat en Westfort stonden met € 1,11 een stuk lager.

Deze jaarwisseling staat de notering van Vion echter omgerekend zonder btw met € 1,807 ruim 19 cent lager dan de Duitse varkensprijs van € 2 per kilo. Ook het verschil met de Nederlandse noteringen is gehalveerd: die staan nu op € 1,75 per kilo.

Volgens producentenorganisatie POV wordt door de recente prijsval de afstand van de Vion-notering ten opzichte van het PIG-mandje lager en is daardoor de prijsgarantie die deze systematiek moet geven minder waard. POV rekent voor dat het effect van de prijsdaling en de maximalisering van de nabetaling op 1,5 cent per kilo die Vion onlangs doorvoerde, een varkenshouder die 230 varkens per week levert jaarlijks € 90.000 kosten.

POV vindt nabetaling te laag

Daarbij vindt POV de nabetaling van 2,7 cent die Vion varkenshouders gaat uitkeren over de in 2022 geleverde kilo’s te laag. In eigen berekeningen komt POV op een nabetaling van 3,5 cent. En als Vion de Duitse noteringen niet tijdelijk buiten werking had gesteld als basis voor PIG, zelfs 3,87 per kilo.

POV roept leden op zich bij te laten staan door de organisatie bij de onderhandelingen met Vion. Tot 16 januari kunnen varkenshouders namelijk hun onvrede kenbaar maken over de nabetaling en de aanpassingen van de contractvoorwaarden.

Vion herkent zich niet in kritiek

Vion herkent zich niet in de kritiek van POV. Het is niet de hoogte van de notering maar het verschil van mutaties in de overige weken van het jaar die voor de vulling van het mandje zorgen. Zowel inlands als bij buitenlandse notering wordt ten opzichte van de aanvangsweek gespiegeld. De hoogte van de notering maakt daardoor geen verschil, betuigt de slachter.

Ook de hoogte van de nabetaling trekt de POV volgens Vion onterecht in twijfel. Interne herberekening van de cijfers geven dezelfde uitkomst als eerder. Verschil van rekenmethode kan volgens Vion de enige verklaring zijn waardoor POV hoger uitkomt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer