Boerenorganisaties delen zorgen, maar ontraden blokkades

14-12-2020 | |
Lege schappen in een supermarkt in Groningen vanwege de boerenprotesten die vrijdag en zaterdag werden gehouden bij verschillende distributiecentra. Foto: Novum RegioFoto via ANP
Lege schappen in een supermarkt in Groningen vanwege de boerenprotesten die vrijdag en zaterdag werden gehouden bij verschillende distributiecentra. Foto: Novum RegioFoto via ANP

Boerenorganisaties en ketenpartijen tonen begrip voor de protestacties voor betere prijzen, maar zien tegelijkertijd af van blokkades van distributiecentra.

Boeren leggen al enkele dagen distributiecentra van onder andere supermarktketens Albert Heijn en Jumbo plat om op te komen voor betere prijzen. De zorg en onmacht van boeren wordt breed erkend, maar veel steun krijgt deze manier van protesteren niet. LTO Nederland laat een in reactie weten dat zij de grote zorgen en emoties van boeren delen. “Wij hameren op oplossingen in gesprekken met ketenpartijen en beleidsmakers, al zijn er helaas geen simpele oplossingen.” Wel keurt LTO de blokkades van distributiecentra af. “Een blokkade draagt, hoe begrijpelijk de emotie ook is, niet bij aan het vinden van oplossingen. Deze acties helpen niet in de beeldvorming en dragen niet bij aan het verdienvermogen van een sector.”

Schadeclaims

Mark van den Oever trekt als voorzitter van Farmers Defence Force (FDF) zijn handen af van de organisatie van de boerenprotesten. “Maar ik snap deze boeren volledig en sta achter ze. Van het CBL moesten we het afraden, dus dat doen we als FDF. Ze dreigen met schadeclaims en aansprakelijkheid, dus onze advocaat zegt dat we weinig anders kunnen.” Hij heeft maandagochtend nog overleg gehad met Frits van Eerd van Jumbo en Marc Jansen van CBL, maar dat leverde voor de boeren weinig op. “Ze blijven erbij dat er pas in januari gepraat wordt, dat duurt ons te lang. We hebben dertig jaar gepraat. Nu ligt er een plan, daar moeten ze de handtekening onder zetten.”

‘De portemonnee is leeg’

Ook Agractie-voorman Bart Kemp deelt de zorgen van boeren, maar trekt de handen af van de organisatie van de acties. “De portemonnee is leeg. Boeren voelen zich tot het uiterste gedreven. Die situatie loopt steeds verder uit de hand.” Agractie wil verder geen uitspraken doen of een oordeel geven aan de acties. Wel wil Kemp nogmaals een oproep doen aan de supermarkten en retail. “Ga serieus samen op zoek naar oplossingen. Dit kan zo niet verder.” Volgens Kemp is Agractie inmiddels bijna wekelijks in gesprek met ketenpartijen, waaronder het CBL. Over de staat en uitkomst van de gesprekken wil Kemp (nog) niets zeggen.

Transportsector: ‘onacceptabel en oncollegiaal’

Transport en Logistiek Nederland (TLN) keurt de acties af. “Protestacties van boeren waarvan een grote groep andere hardwerkende ondernemers regelrecht slachtoffer is, kunnen niet door de beugel. Zeker niet in deze tijd”, zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post. De voorzitter begrijpt dat boeren opkomen voor hun bestaan, maar het kan volgens haar niet de bedoeling zijn dat zij daarmee andere ondernemers in de wielen rijden.

Jumbo gaat gesprek aan, Albert Heijn niet

Jumbo-directeur Frits van Eerd kreeg maandagochtend persoonlijk bezoek van enkele tientallen boeren in het Brabantse Heeswijk-Dinther. Van Eerd geeft aan overleg te hebben gehad voor een gesprek tussen de industrie, het ministerie, LTO en de supermarkten. Dat staat gepland voor 14 januari 2021. Het bezoek verliep volgens de politie gemoedelijk.

Albert Heijn gaf in eerste instantie aan in gesprek te willen, op voorwaarde dat boeren de acties zouden beëindigen. Albert Heijn laat weten dat dat niet gebeurd is, en dat zij afziet van de gesprekken. “Wij richten ons verder op de samenwerking met de vaste groep Nederlandse boeren en telers met wie wij decennialang samenwerken. De acties belemmeren de bevoorrading van de winkels en brengen de voedselvoorziening in gevaar. Dat is onacceptabel, zeker in deze tijd.”

Drukte en corona

Het CBL verhaalt zich vooral op problemen met drukte in coronatijd. “Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel. Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.” CBL-directeur Marc Jansen liet in een brief reeds weten dat hij niet schroomt om toegebrachte schade te verhalen op deelnemende boeren, al dan niet lid van een actiegroep.

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer