Boerenorganisaties fel op stikstofdoelen

03-06 | |
LTO Nederland noemt in een verklaring de reductievoorstellen absurd. - Afbeelding Canva en LTO, bewerking Misset
LTO Nederland noemt in een verklaring de reductievoorstellen absurd. - Afbeelding Canva en LTO, bewerking Misset

De eerste berichten over de verdere inkleuring van de stikstofaanpak kunnen op felle reacties rekenen uit boerenhoek. Plaatselijk moet de stikstofuitstoot tot 70% dalen.

Deze eerste, uitgelekte plannen zijn aanleiding tot felle taal van bijvoorbeeld LTO Nederland; de organisatie noemt de reductievoorstellen absurd en stelt: “er circuleren nu emissiereductiedoelen die zó onrealistisch hoog zijn dat er niets anders mogelijk is dan grootschalige kaalslag op het platteland. Dat is voor landbouw, leefbaarheid en economische ontwikkeling in vele provincies funest.” De belangenorganisatie zegt onder geen beding deze plannen te accepteren. Eerder deze week stelde voorman Sjaak van der Tak ook al dat het beleid drastisch anders moest, wat LTO betreft.

Provincies aan zet bij aanpak stikstof

LTO houdt hoop wat betreft de provincies, die de plannen uiteindelijk in de gebiedsprocessen vorm moeten gaan geven: “Zij worden samen met boeren in deze onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Wij roepen provincies op tot stevig verzet tegen deze onmogelijke Haagse dictaten,” aldus het statement. De belangenclub prijst de inzet van de provincie Overijssel, die zelf geld uittrekt om PAS-melders te legaliseren.

Agractie

Bart Kemp van Agractie ziet dat nu staat te gebeuren waar een jaar geleden voor is gewaarschuwd: een kaalslag van het platteland om onhaalbare doelen te bereiken. Hij vraagt zijn achterban om ‘weerstand’ te tonen. Kemp, die zelf boert in Ede (Gld.), heeft weinig goede woorden over voor het natuurgebied in zijn regio en vreest dat er binnenkort geen landbouw meer mogelijk is rondom de Veluwe.

NRC meldde vrijdag op basis van ‘ingewijden’ dat in sommige gebieden de stikstofuitstoot 70 tot 80% omlaag moet en dat dat niet kan zonder bedrijven op te kopen.

De plannen zijn volgens vicepremier Carola Schouten, die vrijdag na de ministerraad de pers te woord stond, nog niet besproken in deze wekelijkse vergadering. De oud-Landbouwminister kon de genoemde reductiedoelen dus niet bevestigen of ontkennen en ze waagde zich verder niet aan waardeoordelen over de gelekte plannen.

van Rooijen
Meer over


Beheer