Doorgaan naar artikel

Boerenprotest bij Jumbo in Woerden

Protesterende boeren bij distributiecentrum Jumbo in Woerden (U.). - Foto: Evalien Smink

Protesterende boeren bij distributiecentrum Jumbo in Woerden (U.). - Foto: Evalien Smink

Een groep boeren heeft vrijdagmorgen geprotesteerd bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden.

Dat heeft volgens een van de actievoerders te maken met het aflopen van de deadline van Farmers Defence Force (FDF) over het keurmerk Farmers Friendly meldt RTV Utrecht. Donderdag 10 december zou de koepel van supermarkten CBL in moeten stemmen met het voorstel van FDF om een deel van de omzet af te dragen voor betere prijzen voor boeren.

De boeren zijn ook boos over het akkoord over de stikstofwet dat donderdag is gesloten tussen de regering en enkele oppositiepartijen.

Lees verder onder de tweet.

Statement

De demonstrerende boeren hebben een statement gemaakt, wat onder andere via de communicatiekanalen van FDF wordt verspreid, maar is ondertekend door ‘de Voedselleveranciers van Nederland’. Het bericht is gericht aan Marc Jansen van CBL en Frits van Eerd van Jumbo. De boeren vinden dat de laagste prijsgarantie, waar Jumbo mee adverteert, niet rijmt met maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en een eerlijke positie voor leveranciers. De boeren eisen een eerlijk speelveld, met een vergoeding voor bovenwettelijke eisen en dat supermarkten alleen nog producten verkopen die voldoen aan de Nederlandse productiestandaarden op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. “Wij zullen hier blijven totdat we u beiden in persoon gesproken hebben bij de geblokkeerde distributiecentra en een concrete afspraak hebben om op deze punten tot een akkoord te komen”, aldus de demonstrerende boeren.

Statement CBL

Het CBL gaf donderdag een verklaring uit over Farmers Friendly. Daarin staat onder meer dat de datum van 10 december niet realistisch is. Inhoudelijk reageren is niet mogelijk binnen en termijn van enkele weken geeft het CBL aan. Het CBL kent het keurmerk pas sinds 17 november en wil het ‘na grondige bestudering eerst bespreken met haar achterban’ geeft de organisatie aan in de verklaring. Het CBL wijst er ook op dat het voorstel van FDF aan de mededingingsautoriteiten voorgelegd moet worden. Volgens het CBL heeft het eind vorige week aan de FDF laten weten meer tijd nodig te hebben. De organisatie toont zich verbaasd dat de verhoudingen lijken te verharden en dat over een ultimatum wordt gesproken.

Eerder deze week werd al bekend dat het CBL gesprekken wil in januari. Daar verwijst het CBL ook naar in de verklaring en roept op tot een breed gesprek over het verdienvermogen. Niet alleen met FDF, maar ook met andere boerenorganisaties zoals LTO en Agractie, de levensmiddelen industrie, horeca, cateringorganisaties en het ministerie van LNV.

Juridische acties

Het CBL heeft de inhoud van het statement aan het bestuur van de FDF gestuurd. Daarin wordt ook ingegaan op dreigingen en aankondigingen van acties door boeren. Het CBL kondigt aan dat eventuele schade, als gevolg van acties en blokkades, direct zal worden verhaald op bestuursleden van de FDF en de betrokken boeren.

FDF ontraadt acties

De brief van het CBL is binnen het FDF verspreid. Op de website laat het FDF-bestuur weten dat ze zich genoodzaakt voelt om acties te ontraden. Dat is op basis van ingewonnen juridisch advies. Het FDF heeft aan het CBL laten weten dat ‘wij niemand hebben opgeroepen om vrijdag 11 december bij de CBL-leden te demonstreren, ook niet via sociale media.’

Medeauteur: Wim Esselink

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin