Doorgaan naar artikel

Boerenprotest: goed gemutst en zonder mondkapje

Een blubberboel in Leidschendam bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman

Een blubberboel in Leidschendam bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. - Foto: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman

De onverwacht grote boerendemonstratie in Den Haag is gemoedelijk verlopen. De organisatoren zijn tevreden over de dag.

Een bezoek aan de koning zelf zat er niet in. Maar dat was natuurlijk van te voren ook wel duidelijk. Het aangekondigde ‘defilé – trekkeroptocht – langs het koninklijk paleis in Den Haag kwam er wel, ondanks berichten dat dat niet zou mogen. De trekkerdemonstranten kwamen daar toch langs op weg van de Koekamp in Den Haag naar het volgende demonstratieterrein bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam.

Lees verder onder de foto’s en andere media

Actieleider Mark van den Oever in gesprek met politieagenten.
Actieleider Mark van den Oever in gesprek met politieagenten.

De duidelijk aanwezige politie (met paarden en ook met militaire voertuigen om straten af te zetten) had weinig werk aan de gemoedelijk verlopen demonstratiedag. FDF-voorman Mark van den Oever zei dat hij trots was op de trekkerdemonstranten.

Lees ook: Ruim 2.000 trekkers voor boerenprotest in Den Haag

Boeren rijden langs Huis Ten Bosch. Het 'defilé' van trekkers op de Benoordenhoutseweg in Den Haag, langs paleis Huis ten Bosch ging toch door. Het aantal trekkers overtrof met 2.000 de verwachtingen, ook die van de organisatie zelf. Een bezoek aan het paleis zelf zat er niet in. - Foto: ANP
Boeren rijden langs Huis Ten Bosch. Het 'defilé' van trekkers op de Benoordenhoutseweg in Den Haag, langs paleis Huis ten Bosch ging toch door. Het aantal trekkers overtrof met 2.000 de verwachtingen, ook die van de organisatie zelf. Een bezoek aan het paleis zelf zat er niet in. - Foto: ANP

Eerst over politiek, daarna over verdienmodel en marge

Het doel van deze actiedag was nogal divers. ’s Ochtends ging het over politiek en beleidsvorming, waarbij het niet alleen ging om de aanstaande stikstofwet en het ‘beroepsverbod’ in de opkoopregeling maar ook de Omgevingswet mikpunt van kritiek is. Deze wet zit al jaren in de pijplijn maar recent ontstond in kringen van FDF angst dat deze nieuwe wet mogelijk nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de vergunningverlening.

’s Middags in Leidschendam ging het over het verdienmodel en de margeverdeling in de keten. Maar bovenal stond deze actiedag net als eerdere edities eind vorig jaar in het teken van erkenning vragen en om onbehagen uiten. “We komen niet om te rellen, we willen ons laten horen”, zo zei melkveehouder Frans van Kalmthout uit het Brabantse Rucphen het tegen het ANP.

Lees ook: FDF wil beter verdienmodel voor alle boeren

Persoonlijke verhaal boerin Lucinda zorgt voor stilte

Persoonlijke verhalen van boerinnen geven het effect van de huidige onzekerheid bij de gezinnen weer. Het is stil als melkveehouder Lucinda Middelhof vertelt dat haar man steeds vaker ‘achter’ is dan in huis, omdat in huis tijd is om na te denken en te praten over de toekomst. Ze vrezen gedwongen te worden hun bedrijf te beëindigen, of zodanige maatregelen opgelegd te krijgen dat de huidige bedrijfsvoering onmogelijk wordt.

Vurig pleidooi voor toestaan gecoat zaad

Hoe divers de onderwerpen zijn, blijkt uit het verhaal van spreker Kees Hanse in het ochtendprogramma. Hij houdt een vurig pleidooi voor het toestaan van gecoat zaad, zoals sommige andere landen weer doen. “Ik ben geboren als boer, en dat zal ik blijven. We vechten om door te gaan. We zijn er niet voor loonsverhoging of arbeidsvoorwaarden. We willen gewoon ons werk blijven doen. Nu moeten we de luizen doodspuiten. Met gecoat zaad doen we de bijen geen schade, met spuiten wel.”

Coronaregels in acht nemen

De onvrede is nog altijd groot, ondanks coronacrisis. Van de coronamaatregelen was overigens weinig te merken. Mondkapjes waren zeldzaam en anderhalve meter afstand houden ging ook niet vanzelf. De organisatie moest regelmatig oproepen om de anderhalve meter in acht te nemen. Als reden werd dan veelal niet gegeven de zorg voor de eigen gezondheid, maar de mogelijkheid dat de politie anders zou ingrijpen. ‘Anderhalve meter is van je nek tot aan je veter’.

Boerendochters: jammer dat we de koning niet hebben gezien

Famke van Dongelen en Jelske Adams hebben een brief aan de koning geschreven omdat ze het niet fijn vinden hoe boeren worden behandeld in Nederland. “We zijn met onze moeders naar Den Haag gekomen om op te komen voor de boeren. Onze vaders zijn thuis omdat ze niet makkelijk van huis kunnen”, lezen de meisje voor uit hun brief.

Famke van Dongelen en Jelske Adams dragen op het podium hun brief aan de koning voor.
Famke van Dongelen en Jelske Adams dragen op het podium hun brief aan de koning voor.

De meisje vinden dat de boeren te veel negatief in het nieuws komen, terwijl ze het juist super goed doen. ‘Wist je dat Nederland de beste boeren van de wereld heeft? Knap hè? Daar mogen we best trots op zijn”, zeggen de meisjes terwijl de duizenden boeren luisteren.

De kinderen maken zich zorgen dat hun ouders de laatste tijd vaker verdrietig en boos zijn, terwijl ze hopen zelf ook nog boerin te kunnen worden. Famkes ouders hebben een varkensbedrijf in het Noord-Brabantse Riethoeven, Jelske komt van een melkveebedrijf.

De meisjes mochten samen met Sieta van Keimpema en enkele andere FDF‘ers hun brief afgeven bij het Kabinet van de Koning. “De koning deed zelf niet open, een medewerker nam de brief aan. Het was wel jammer dat we de koning niet hebben gezien”, vertelt Famke. De koning had wel naar de live-uitzending van de actie gekeken, vertelde het lid van de hofhouding hen.

Medeauteurs: Mariska Vermaas en Lydia van Rooijen

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin