Boerenprotest in Dokkum om Waddenagenda

Boeren zijn maandagochtend met trekkers naar het stadhuis in het centrum van Dokkum gereden. De boeren willen bij een petitie aanbieden, nu de gemeente Noardeast-Fryslan een intentieverklaring over de Waddenagenda wil ondertekenen. Foto: ANP
Boeren zijn maandagochtend met trekkers naar het stadhuis in het centrum van Dokkum gereden. De boeren willen bij een petitie aanbieden, nu de gemeente Noardeast-Fryslan een intentieverklaring over de Waddenagenda wil ondertekenen. Foto: ANP

Meer dan honderd boeren reden maandagochtend met hun trekkers door de binnenstad van het Friese Dokkum.

Toeterend door de stad willen de boeren het aanbieden van een petitie tegen de Waddenagenda kracht bijzetten. De Nederlandse Akkerbouwvakbond en Nederlandse Melkveehouders Vakbond ondersteunen de boodschap van de actie. DDB-voorzitter Sieta van Keimpema sprak de boze boeren toe.

De Waddenagenda is een meerjarenplan over de inrichting van het landschap in 2050 in het noorden van de provincie. Het college van de gemeente Noardeast-Fryslan is van plan de intentieverklaring van deze agenda te ondertekenen. Een meerderheid van de gemeenteraad is echter tegen het ondertekenen van de plannen.

Lees ook: Inlandse uitbreiding Waddengebied vergroot voedselprobleem

Het initiatief ging uit van het Friese Landbouwcollectief, een overleg tussen verschillende boerenverenigingen over het provinciale landbouwbeleid. De boeren hekelen dat ze niet betrokken zijn bij het maken van de plannen, maar dat de consequenties wel groot kunnen zijn. De boeren hebben 4 punten aangestipt waar ze het pertinent mee oneens zijn. In de plannen staat bijvoorbeeld het opheffen van een buitendijkse zoetwaterbuffer. Het gevolg is verzilting.

Gevolgen lokale economie

Ook lezen boeren in de plannen dat ze geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen meer mogen gebruiken en alleen nog mogen produceren voor de binnenlandse markt. Als laatste zijn de boeren bang dat de Waddenagenda het provinciale landbouwbeleid van de komende dertig jaar gaat domineren. Ze willen dat er eerst onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen voor de lokale economie, voordat de plannen ondertekend worden.

Het centrum van Dokkum was korte tijd afgesloten door de stoet van trekkers door de stad. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslan houdt dinsdagavond een spoedvergadering over het onderwerp.

Het is de bedoeling dat woensdag op een digitale bijeenkomst de instemmingsverklaring officieel ondertekend wordt.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.