Doorgaan naar artikel

Boerenprotest mag niet bij paleis koning

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Foto: Ton Kastermans Fotografie

Farmers Defence Force (FDF) was in eerste instantie van plan om bij het paleis Huis ten Bosch te demonstreren, maar moet op last van de gemeente de betoging wederom op de Koekamp laten plaatsvinden.

Dit is de groenstrook in de buurt van het Malieveld in Den Haag, waar FDF al 2 keer eerder naartoe moest om te demonstreren, omdat andere locaties werden afgewezen. De trekkers zullen weer op Benoordenhout parkeren.

Voorzitter Mark van den Oever heeft nog een klein beetje hoop dat de koning in eigen persoon naar de demonstratie komt. “Geert Wilders kondigt ook van tevoren niet aan waar ‘ie heen gaat. Dus we gaan het zien”, aldus Van den Oever. Als het staatshoofd niet zelf komt, kom er een afvaardiging van het Kabinet van de Koning, aldus de voorzitter. De boeren willen een brandbrief aan de koning overhandigen, waarin ze de koning vragen de voorstellen voor de omgevingswet, niet te ondertekenen. Ook zijn de boeren van plan om met de trekkers langs het paleis te rijden.

FDF verwacht 2.000 boeren tijdens demonstratie

Het is de bedoeling dat vanaf 9 uur Den Haag weer volstroomt met trekkers. Uit verschillende regio’s komen naar schatting tientallen tot plaatselijk 100 trekkers in een stoet naar de Hofstad. De stoet gaat binnendoor. Sommige groepen verzamelen dus al rond middernacht om op tijd in Den Haag te kunnen zijn. Maandag verwachtte de FDF-voorzitter dat er in totaal 2.000 boeren in actie komen dinsdag.

Trekkers rijden ook naar CBL

Op de Koekamp zullen onder andere Jan Cees Vogelaar, die op de kandidatenlijst staat voor Forum voor Democratie voor de volgende verkiezingen en akkerbouwer Kees Hanse een betoog houden. Ook verschillende FDF‘ers zullen op het podium een woordje doen. Het tweede deel van de protestdag speelt zich af in Leidschendam, bij het kantoor van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL). De aanwezige trekkers zullen in defilé die kant op gaan.

Het is voor de boeren aan de ene kant een moment om nog eens aandacht te vragen voor het verdienmodel van de sector, maar ook de gelegenheid waarop FDF het plan voor het concept Farmer Friendly formeel overhandigt aan CBL. Volgens het CBL zal directeur Marc Jansen het plan in ontvangst nemen. Eerder bood FDF het plan al aan bij het CBL, maar de supermarktkoepel kon nog geen inhoudelijk oordeel vellen. Het CBL wilde graag meer uitwerking zien. Een inhoudelijke reactie op het plan verwacht Van den Oever nog niet diezelfde middag. “We geven ze de tijd om daar over na te denken.”

Volg vanaf morgenvroeg, 17 november, de liveblog over het boerenprotest via boerderij.nl.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin