Boerenprotest relatief rustig verlopen

Boeren arriveren in Den Haag onder politiebegeleiding. Boeren zijn bij aankomst begeleid naar diverse parkeerplaatsen in de buurt van de Koekamp, waar het protest plaatsvond. - Foto: ANP
Boeren arriveren in Den Haag onder politiebegeleiding. Boeren zijn bij aankomst begeleid naar diverse parkeerplaatsen in de buurt van de Koekamp, waar het protest plaatsvond. - Foto: ANP

Het boerenprotest in Den Haag is – na een lange heen- en terugreis – woensdag relatief rustig verlopen. De politie deelde in totaal 106 bekeuringen uit.

Het boerenprotest in Den Haag is afgelopen woensdag relatief rustig verlopen. Aan het einde van de middag wilde een groep boeren lopend naar het centrum van Den Haag, maar zij zijn tegengehouden door de politie.

Stickers

Ook Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), stickers uit aan de actievoerders met de boodschap deze op de deur van landbouwminister Carola Schouten te plakken. De sfeer leek wat grimmiger te worden, maar dat was maar voor korte duur. De boeren besloten – mede door een oproep van de FDF-voormannen – na de blokkade door de politie huiswaarts te keren. Om te voorkomen dat boeren met de trekker het centrum van Den Haag in zouden rijden, heeft Defensie op verzoek van de gemeente legervoertuigen ingezet.

Afspraken goed nageleefd

De heen- en terugreis gingen dit keer niet via de snelweg, maar binnendoor. Het overgrote deel van de boeren hield zich aan de afspraak niet over de snelweg te rijden. Daardoor verliepen de ochtend- en avondspits bijna probleemloos. Wel heeft de politie enkele boeren staande gehouden die toch de snelweg op gingen.

Aanhoudingen

Zowel in Den Haag als nabij Apeldoorn is een aanhouding verricht voor het negeren van aanwijzingen van de politie. Hierdoor zouden gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Bij de aanhouding van een jongeman uit Loenen (Gld.) moesten politieagenten de deur forceren om bij de bestuurder te komen. Ook hebben zij – na meerdere malen negeren van aanwijzingen – pepperspray ingezet om de situatie ‘onder controle te krijgen’. Daarnaast voerde de politie op verscheidene locaties actief alcoholcontroles uit.

Op elkaar ingespeeld

Ondanks enkele incidenten kijkt de politie ‘over het algemeen’ positief terug op het protest. “De dag is redelijk rustig verlopen. We waren meer aan elkaar gewend en beter op elkaar ingespeeld dan bij eerdere demonstraties. De sfeer was goed. We gaven ruimte waar dat kon, en handhaafden waar dat nodig was”, aldus Hilda Vijverberg van de Haagse politie. In Den Haag zijn de actievoerders waar mogelijk gefaciliteerd. Boeren zijn bij aankomst begeleid naar diverse parkeerplaatsen in de buurt van de Koekamp, waar het protest plaatsvond.

106 bekeuringen

In totaal heeft de politie 106 bekeuringen uitgedeeld. “Dat waren er tot aan de middag na afloop van het protest circa 50. De rest is uitgedeeld op de terugweg van de boeren”, aldus een woordvoerder van de politie. Er zijn drie landbouwvoertuigen weggesleept en één is er in beslag genomen. Negen personen zijn aangehouden. Twee voor het niet voldoen aan de identificatieplicht; een voor het afsteken van vuurwerk; een voor gevaarlijk gedrag in het verkeer; een voor het verstoren van de openbare orde; een voor belediging; een voor het niet voldoen aan een bevel, en twee voor opruiing.

Ook FDF kijkt positief terug op protest

Jeroen van Maanen – bestuurder bij FDF – is tevreden over de actiedag van gisteren. “Volgens mij is het super verlopen. De opkomst was goed.” Zelf nam hij woensdag de rol van dagvoorzitter op zich, en sprak zelf ook nog over de inzet van het Landbouw Collectief.

Over de ME-inzet tegen de actievoerders aan het einde van de middag zegt Van Maanen: “Als bestuur liepen we redelijk aan het eind van de menigte. We hebben de hele dag goed contact gehad met de politie. Dus toen Jos Ubels, een ander bestuurslid, en ik door hadden dat de politie niet van plan was ons er door te laten, hebben we een megafoon gepakt en boeren gevraagd terug te lopen. De mensen die gearresteerd zijn, zijn volgens mij ook geen boeren.”

De hoop van de actie-organisatie is de dag na het protest gericht op de cijfers die het Mesdagfonds donderdagmiddag gepresenteerd heeft.

Co-auteur: Lydia van Rooijen

Essink
Stefan Essink Voormalig redacteur


Beheer