Boerenprotest: ‘Zorgen om toekomst van de sector’

Luchtfoto van de drukte bij het boerenprotest in De Bilt nabij het RIVM. - Foto: ANP
Luchtfoto van de drukte bij het boerenprotest in De Bilt nabij het RIVM. - Foto: ANP

Protesterende boeren bij het RIVM willen dat hun verhaal bij de burger komt. “We hebben nog een lange weg te gaan, daarom moeten we elke keer van ons laten horen.”

“Als je vandaag niet in actie komt, dan weet je zeker dat er niks gebeurt.” Dat was vandaag een veelgehoorde uitspraak tijdens het boerenprotest.

Vorig jaar oktober stonden hun voertuigen in dezelfde bermen geparkeerd langs de Biltse Rading, de weg tussen De Bilt en Utrecht. Toen waren het trekkers, nu zijn het auto‘s.

Muziek, patat, dixies en knetterende uitlaten

De sfeer was een beetje vergelijkbaar met de voorgaande protestacties, met muziek, patat, dixies en knetterende uitlaten. Fastfoodketen Domino’s Pizza grijpt het protest aan om reclame te maken. Als het programma net na lunchtijd begint, delen ze pizza uit aan voorbijgangers.

‘Ons familiebedrijf wordt bedreigd’

Toch staan de boeren er ook deze keer niet voor de gezelligheid. “Ons familiebedrijf wordt bedreigd door de rechtsstaat”, zegt boerin Anja uit de regio Apeldoorn. “Drie van onze kinderen willen wel boer worden, maar dat gaat op deze manier niet lukken. De overheid maakt alleen maar beleid voor ons, zonder te luisteren”. Omdat ze thuis aan het inkuilen zijn, is zij zelf gegaan. “Iedereen die vandaag niet aan het inkuilen is, die is mee”.

Iris Hoogeveen uit Nieuweveen (Z.-H.) is in haar eentje afgereisd naar het protestterrein. Ze is dochter van een bloemenkweker. Van de stikstofmaatregelen heeft zij weinig last. Omdat veel vrienden en omwonenden wel veehouder zijn en zij zelf ondernemer is, steunt zij hen. “Als je het ergens niet mee eens bent, dan moet je van je laten horen”.

Oldtimer op de trailer geladen

Even verderop staat Benno Wijlens, biologisch melkveehouder uit het Twentse Haaksbergen. Toen hij hoorde dat er geen trekkers mee mochten naar het protest, heeft hij zijn oldtimer op de trailer geladen. Ook heeft hij een aggregaat mee. Twee andere mensen zijn druk bezig om hier koffie mee te zetten. “Geef even een seintje als de koffie klaar is, dan deel ik het in onze appgroep”, roept een omstander. Om boven het geluid van het aggregaat uit te komen moet je nog hard brullen.

Het besef dat onze boeren voor de voedselproductie zorgen, moet terugkomen

Wijlens is naar De Bilt gekomen om zijn collegaboeren te helpen. “Voor mijzelf maakt het niet zo veel uit. De manier waarop ik mijn bedrijf rondzet is niet levensvatbaar. Maar ik vind wel ander werk. Waar ik mij meer zorgen om maak is de toekomst van de sector. Het besef dat onze boeren voor de voedselproductie zorgen, moet terugkomen”, vindt hij.

Het is volgens Wijlens belangrijk dat het verhaal ook bij de burger terechtkomt. “Onze sector heeft de laatste 30 jaar niks aan pr gedaan. Dat komen we nu weer tegen”. Dat er nu meer mensen van buiten sector zijn, is daarom alleen maar goed, vindt hij. “We hebben nog een lange weg te gaan, daarom moeten we elke keer van ons laten horen.”

Purmer
Marleen Purmer Redacteur


Beheer