Doorgaan naar artikel

Boerenwinkels vragen om lagere btw voor duurzaam product

Natuur- en Milieufederaties hebben samen met de Caring Farmers een tienpuntenplan opgesteld.

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Met een pleidooi voor lagere btw op duurzame landbouwproducten, meer stimulansen voor de kringlooplandbouw en ondersteuning van de lokale afzet en productie vragen boerderijwinkels in samenspraak met de Natuur- en Milieufederaties aandacht van landbouwminister Carola Schouten.

De Natuur- en Milieufederaties hebben samen met de Caring Farmers een tienpuntenplan opgesteld met het doel de kringlooplandbouw te stimuleren. Een van de onderdelen van dat plan is om duurzaamheidseisen te stellen bij het verpachten van gronden.

Prijsprikkels

Het geven van positieve prijsprikkels voor duurzaam voedsel en negatieve prijsprikkels voor niet-duurzaam voedsel maken deel uit van de zogenoemde Brede Maatschappelijke Heroverwegingen die het kabinet heeft opgesteld ten behoeve van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen.

Vlees

Minister Schouten zegt verder te werken aan het idee van reële beprijzing van vlees. Daarbij gaat het om een voorstel om de prijs van vlees te verhogen ten gunste van duurzame veehouders.

Eerlijke vleesprijs

De True Animal Protein Price-coalitie (TAPP) is sinds begin dit jaar bezig de ‘eerlijke vleesprijs’ nadrukkelijk op de agenda te zetten, zowel in Nederland als in de Europese Unie. De TAPP-coalitie bepleit een eerlijke vleesprijs, waarbij ‘verborgen’ kosten voor onder andere milieu, gezondheid en dierenwelzijn in de vlees- en zuivelprijs worden verwerkt.

De meerprijs moet boeren financieel helpen om te schakelen naar meer plantaardige eiwitproductie.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin