Boete voor dierenarts die geneesmiddelen mengde bij melkvee

23-05-2022 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Een dierenarts uit Blokzijl heeft maandag een boete van € 10.000 waarvan de helft voorwaardelijk gekregen voor het ongeoorloofd mengen van diergeneesmiddelen.

Hij behandelde koeien met een ernstige uierontsteking door in afwijking van de bijsluiter drie medicijnen te mengen en bracht daarmee volgens de rechtbank Overijssel de volksgezondheid in gevaar.

Middel niet bestemd voor melkvee

De 51-jarige dierenarts uit de Kop van Overijssel behandelde in 2019 runderen met een ernstige uierontsteking (ook wel ‘e.coli-koeien’ genoemd) met een spoeling waarbij drie verschillende geneesmiddelen gemengd werden. Een arts bij een slachterij ontdekte dat het middel genta-ject was gebruikt bij het melkveebedrijf waar deze koe vandaan kwam. Dit middel is niet bestemd voor melkveekoeien en zo kwam deze zaak aan het rollen. Vervolgens werd ontdekt dat dit geneesmiddel ook bij twaalf melkveehouderijen in onder meer Scheerwolde en Baarlo gebruikt is door dezelfde dierenarts. Bij deze uierspoeling verlaten de medicijnen ook weer snel het lichaam, legde de dierenarts uit. Het wordt al decennia in Nederland toegepast, zei deskundige Dick Scholten eerder na de zitting. Hij is oud-docent aan de Faculteit Diergeneeskunde aan de universiteit in Utrecht.

Wachttijd niet geregistreerd

Volgens de NVWA en het OM zijn in Nederland deze middelen alleen toegestaan bij kalveren en niet bij melkkoeien. Bovendien was het mengen van deze antibiotica volgens de bijsluiter niet toegestaan. Volgens het OM is de volksgezondheid in gevaar gebracht ook omdat de registratie gebrekkig was. Zo kent de werking van diergeneesmiddelen een zekere ‘wachttijd’, een tijd waarin melk of vlees niet verwerkt mag worden. Die wachttijd was hier niet geregistreerd. De dierenarts zelf denkt dat, doordat hij het juist enkele keren wel registreerde, de NVWA hem en niet collega’s van hem aanpakt.

De advocaat van de arts deed een beroep op de noodtoestand: de dierenarts kon niet anders, gegeven de staat van deze dieren. Niet handelen zou onnodig dierenleed veroorzaken. Volgens de zogeheten cascaderegeling mag een arts afwijken van de protocollen om een ernstige aandoening te behandelen waarvoor in Nederland geen goed alternatief beschikbaar is. Toch kon hij wel anders handelen, vindt de rechtbank in Zwolle. Er was immers sprake van een geregistreerd alternatief diergeneesmiddel voor koeien die uierontsteking hadden door de e.coli-bacterie.

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat er geen antibiotica in deze dieren aanwezig is

De rechtbank acht beide feiten bewezen. Het niet juist administreren en het toedienen van deze middelen bij productiedieren leveren onaanvaardbare risico’s voor de volksgezondheid op. “Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat er geen antibiotica in deze dieren aanwezig is”, las de rechter voor uit het vonnis. De opgelegde boete is lager dan de geëiste boete van € 15.000 waarvan 5.000 voorwaardelijk. Dat is onder meer omdat hij al een tik op de vingers kreeg van de tuchtrechter. Die oordeelde in februari dit jaar al dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze behandeling de beste prognose biedt voor deze zieke dieren. De veearts kreeg een voorwaardelijke schorsing van drie maanden en een boete van € 2.000 opgelegd.

Satink
Michiel Satink Freelance redacteur


Beheer