Boetes voor twee slachterijen in VS vanwege corona

15-09-2020 | |
Smithfield Foods in Smithfield, Virginia. - Foto: Reuters
Smithfield Foods in Smithfield, Virginia. - Foto: Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid legt twee Amerikaanse slachterijen een boete op voor het niet beschermen van werknemers tegen het coronavirus.

Het gaat om een locatie van Smithfield Foods en om een locatie van JBS. Het zijn de eerste sancties die aan Amerikaanse slachterijen worden opgelegd voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

Volgens een onderdeel van het ministerie, OSHA (Occupational Safety and Health Administration), hebben minstens 1.294 medewerkers van Smithfield het coronavirus opgelopen. Volgens het ministerie werkten werknemers te dicht bij elkaar en werden ze blootgesteld aan het virus. Het ministerie stelt voor om de slachterij een boete van $ 13.494 te laten betalen. Volgens een woordvoerder van Smithfield, die persbureau Reuters sprak, is de aantijging van OSHA ongegrond en is Smithfield van plan die aan te vechten. Volgens de woordvoerder heeft het bedrijf stappen ondernomen om werknemers te beschermen en $ 350 miljoen uitgegeven in het tweede kwartaal aan Covid-19. Smithfield sloot de slachterij in april tijdelijk nadat de besmettingen waren toegenomen. De slachterij is een van de grootste varkensvleesslachterijen in de Verenigde Staten en vertegenwoordigt ongeveer 5% van de Amerikaanse varkensvleesproductie.

Ook een slachterij van JBS wordt door het ministerie genoemd voor het niet beschermen van werknemers tegen het coronavirus. OSHA stelt $ 15.615 aan boetes voor. Ook JBS zegt tegen persbureau Bloomberg dat de aantijging van OSHA ongegrond is.

Daarnaast stellen beide slachterijen dat de boetes gebaseerd zijn op een situatie toen er nog geen richtlijnen voor slachterijen waren.

De boetes worden niet onvoorwaardelijk opgelegd. De slachterijen hebben de mogelijkheid op de beschuldiging te reageren en erover in gesprek te gaan.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.