Bonden eisen hoger loon in cao Bakkersbedrijf

09-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De vakbond FNV Voedingsindustrie wil een hoger loon in de nieuwe cao voor de bakkerijsector.

De bond eist een loonsverhoging van 5% in een eenjarige cao. De werkgevers bieden 6,9% in een driejarige cao. CNV wil het uurloon in de bakkerijsector verhogen naar minimaal € 14. Om hun eisen kracht bij te zetten, voerden FNV en CNV woensdag actie bij een wegrestaurant in Amersfoort. Daar werd onderhandeld tussen FNV, CNV en de werkgeversorganisaties NVB (industriële bakkerijen) en NBOV (ambachtelijke bakkers) voor een nieuwe cao. De oude cao liep af op 31 mei. Onder de cao Bakkersbedrijf vallen 42.000 werknemers.

Onderhandelingen zitten niet vast

Marco Bijl, onafhankelijk voorzitter van het cao-overleg, stelt dat de onderhandelingen absoluut niet vast zitten. “Het overleg gaat in een goede sfeer. De partijen hebben nadrukkelijk de intentie uitgesproken dat ze er uit willen komen. Er is voor later deze maand een vervolgafspraak gemaakt.” De werkgevers bieden een loonsverhoging van 6,9% in een driejarige cao. FNV Voedingsindustrie wil een eenjarige cao met een loonsverhoging van 5%. Volgens FNV-bestuurder Ron Vos leidt het voorstel van de werkgevers ertoe dat werknemers er de komende jaren in koopkracht op achteruitgaan.

Inflatie

“Het voorstel van de werkgevers betekent een gemiddelde jaarlijkse loonstijging van 2,3%. Bij een inflatie van gemiddeld 2% per jaar kom je als werknemer in een industriële bakkerij met het maximale salaris (schaal 5) bijna € 1.700 tekort om de inflatie bij te houden. Wie het maximale salaris in schaal 5 verdient bij een ambachtelijke bakker komt maar liefst € 3.800 tekort. Als de inflatie boven 2% uitstijgt, wordt het verlies aan koopkracht nog groter.”

Veel bakkers vertrekken

Evert Jan van de Mheen, bestuurder van CNV Vakmensen, stelt dat de lonen in de bakkersbranche de laatste jaren niet zijn meegegroeid met de inflatie. “Daarom vertrekken veel bakkers uit de sector. Ook is het aantrekken van nieuwe mensen lastig. Het uurloon moet daarom omhoog naar minimaal € 14.”

Eerder stoppen met werken

Volgens FNV’er Vos willen de werkgevers ook geen afspraken maken over een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. “Terwijl zo’n regeling bij uitstek in het leven is geroepen voor mensen met een zwaar beroep als bakker. Ook hier laten de werkgevers het afweten. Wat bij de bakkers gebeurt, is exemplarisch voor de verhoudingen aan veel cao-tafels in Nederland. De werkgevers doen het minimale, in de wetenschap dat hun werknemers niet in opstand komen. Nou, niets is minder waar. Onze actie van woensdag is het begin. Laten we hopen dat het niet nodig is dat bakkers hun werk stil moeten leggen.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer