Doorgaan naar artikel

Bonduelle haalt grootste deel peulvruchten uit Europa

Bonduelle heeft de teelt van 70% van het in de Benelux gebruikte volume peulvruchten naar Europa gehaald.

Bonduelle peulvruchten premium

Kidneybonen. Voor de peulvruchten geteeld in Europa moet Bonduelle een hogere prijs betalen. Foto: Roel Dijkstra

Conserven- en groenteproducent Bonduelle heeft de teelt van 70% van het in de Benelux gebruikte volume peulvruchten naar Europa gehaald.

Kikkererwten, kidneybonen en linzen kwamen voorheen uit de Verenigde Staten, Mexico en China, maar sinds vorig jaar komen deze gewassen uit Frankrijk en Hongarije. Daar staan fabrieken van het bedrijf, waaraan telers in die landen leveren.

Het verplaatsen van de peulvruchtenteelt naar Europa past binnen onze strategie om duurzame groei te creëren met positieve impact op mens en planeet

Voor de peulvruchten geteeld in Europa moet Bonduelle een hogere prijs betalen. In landen als de Verenigde Staten en Canada vindt de teelt op grotere schaal plaats, waardoor de prijzen lager liggen. “Het verplaatsen van de peulvruchtenteelt naar Europa past binnen onze strategie om duurzame groei te creëren met positieve impact op mens en planeet. Dat is voor ons leidend”, laat het bedrijf desgevraagd weten.

Bonduelle stelt met de verplaatsing de ecologische voetafdruk te verkleinen, onder andere door te besparen op langeafstandtransport. Per transport wordt minimaal 5.000 kilometer bespaard. Daarnaast zegt het dat het telen van peulvruchten in Europa de afhankelijkheid van import vermindert, wat voordelen kan hebben bij het waarborgen van de voedselzekerheid.

Meer peulvruchten telen in Europa

Voorafgaand aan het verplaatsen van de teelt naar Europa gingen drie jaren aan testen vooraf. “Om er zeker van te zijn dat de kwaliteit en opbrengst goed zijn”, stelt Bonduelle. Ook nu onderzoekt de producent of meer peulvruchten in Europa geteeld kunnen worden, zoals edamame. Dat is momenteel een lastig gewas om in Europa te telen en in Azië is door veel kennis en ervaring de kwaliteit van deze peulvrucht goed. Die probeert Bonduelle nu ook te ontwikkelen, zodat in de toekomst teelt in Europa mogelijk wordt.

De teelt van peulvruchten in Europa draagt bij aan de doelstelling van de producent om in 2030 80% van de teelt regeneratief te hebben. Op de vraag wat dat percentage nu is, kan Bonduelle geen antwoord geven. Momenteel wordt de kwaliteit van de bodem bij alle telers gemeten, waarmee eind dit jaar een compleet beeld ontstaat. Regeneratieve landbouw betekent dat onder meer bodemgezondheid, evenwichtige ecosystemen en impact op klimaatverandering centraal staan.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin