Doorgaan naar artikel

Boot voor Senegal krikt volume uienafzet op

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

In de eerste week van augustus zijn ruim 23.000 ton uien uitgevoerd. Daarvan is 7.881 ton uien naar Senegal gegaan. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

Het was de eerste weken van het seizoen schrapen om genoeg uien bij elkaar te rapen. De eerste boot met uien naar Senegal komt mede daardoor pas in week 31 naar voren. Senegal is sinds de start van het seizoen (week 27) wel aan de markt, maar er was nog niet eerder een boot uitgevaren. Er gingen wel containers naar Dakar. Het was alsnog een beetje schipperen om de boot vol te krijgen. Aan de ene kant was het aanbod kwalitatief niet goed genoeg om op de boot te zetten. Aan de andere kant bepaalde het weer de markt, want door de regenperiode waren te weinig uien voor handen.

Vraag voornamelijk uit West-Afrikaanse landen

De vraag bleef voornamelijk vanuit West-Afrikaanse landen komen zoals Guinee, Ivoorkust, Mauritanië en Gambia. Verder was Groot-Brittannië goed aan de markt met wekelijks ruim 3.000 ton uien; in week 31 werden daar 3.500 ton uien afgeleverd. Er zijn dit seizoen tot dusver meer uien naartoe gegaan dan vorig jaar.

76.000 ton

In totaal zijn dit seizoen in week 27 tot en met week 31 bijna 76.000 ton uien uitgevoerd. Dat is nog steeds een kleine 20.000 ton minder dan in dezelfde periode een jaar geleden werd geëxporteerd.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin