Borgen blijven populair bij Duitse varkensboeren

04-01 | |
Castratie van biggen onder verdoving. - Foto: Herbert Wiggerman
Castratie van biggen onder verdoving. - Foto: Herbert Wiggerman

De balans is opgemaakt. In Duitsland beuren 2.685 bedrijven met zeugen een vergoeding voor de investering in een narcose-apparaat voor castratie van biggen.

In totaal gaat het om een bedrag van € 13,56 miljoen, meldt uitvoeringsorganisatie BLE. In totaal kreeg het BLE 2.747 betaalverzoeken. Deze worden dus niet allemaal gehonoreerd. Een deel van aanvragen is niet compleet of onjuist. Soms ontbreekt een handtekening.

Belangstelling valt tegen

In Duitsland zitten 6.800 bedrijven die biggen produceren. Ongeveer 40% van dat aantal heeft dus reeds gekozen voor verdoofde castratie van biggen, dat sinds 1 januari verplicht is in Duitsland. Het percentage pakt wel lager uit dan eerder verwacht. Het BLE kreeg aanvankelijk 4.159 aanvragen van boeren die wilden investeren in narcose-apparatuur. Uiteindelijk hebben dus 2.747 boeren daadwerkelijk een betalingsverzoek gedaan.

Formeel staan Duitse zeugenhouders vier methoden ter beschikking om te voldoen aan het verbod op onverdoofde castratie, dat 1 januari dit jaar van kracht werd. Dat betreft verdoving met isofluraangas of door een prik ketamine. De andere twee opties zijn beren mesten of immunocastratie.

Toeslag voor borgen

Voor Nederlandse biggen voor de Duitse markt blijven koppels met gelten en borgen de norm. De Duitse Nord-West-notering hanteert dit jaar voor koppels met borgen die van Duitse herkomst zijn een toeslag van € 2 per big, oftewel € 4 per borg. De toeslag is bedoeld als een vergoeding voor de meerkosten die de Duitse zeugenhouder maakt voor het verdoven van zijn biggen.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.