Borgstelling mkb-landbouwkredieten aangepast

Landbouwminister Carola Schouten. Foto: ANP
Landbouwminister Carola Schouten. Foto: ANP

Landbouwminister Carola Schouten heeft de borgstellingsregelingen voor mkb en landbouw aangepast aan EU-eisen.

Daarmee wordt nu voldaan aan vereisten vanuit de EU over staatsgaranties. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Europees onderzoek

Aanleiding voor de aanpassing is onderzoek door de de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Bankenautoriteit (EBA) in alle EU-landen. Daarbij kwam naar voren dat de Nederlandse regelingen niet voldoen aan de kwalificatie ‘toelaatbare niet volgestorte kredietprotectie’. Dat zou tot gevolg hebben dat banken eventueel extra kapitaal moeten reserveren voor dergelijke regelingen, met mogelijke negatieve gevolgen voor de kredietverlening met dergelijke garanties.

De aanpassing houdt in dat banken en andere aangewezen financiers bij wanbetaling het verwachte verlies direct kunnen claimen bij de staat nog voor de zekerheden zoals hypotheek zijn uitgewonnen. Als de uiteindelijke afwikkeling is afgesloten, komt er een verrekening van het voorgeschoten verlies met het werkelijke verlies van de bank. Verder mogen de regelingen ook geen voorwaarden meer bevatten waar de bank geen invloed op heeft.

Tegemoetkoming corona land- en tuinbouw

Schouten bevestigt verder in de brief dat dit voorjaar de coronasteun wordt uitgekeerd voor sierteelt, horecasegment van voedingstuinbouw en de fritesaardappeltelers. Dat is doorgeschoven omdat met name de controleprotocollen met vertraging zijn vastgesteld, volgens Schouten.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.