Borgstelling voor extra werkkapitaal in glastuinbouw

20-12-2022 | |
Vanwege het energie-intensieve karakter van de glastuinbouw heeft het kabinet besloten de borgstellingsregeling te verruimen. -Foto: Canva/kievith
Vanwege het energie-intensieve karakter van de glastuinbouw heeft het kabinet besloten de borgstellingsregeling te verruimen. -Foto: Canva/kievith

Voor de glastuinbouw komt een tijdelijk borgstellingsregeling voor verruiming van het werkkapitaal. Dat heeft de ministerraad besloten.

De borgstelling moet bedrijven helpen het bedrijfsmodel aan te passen en minder kwetsbaar te zijn voor hogere energiekosten. Vanwege het energie-intensieve karakter van de glastuinbouw heeft het kabinet besloten de regeling tijdelijk te verruimen.

De verruiming is mogelijk doordat de Europese Unie de regels voor staatssteun heeft opgerekt in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Glastuinbouwbedrijven met meerjarige teelten

De regeling is met name bedoeld voor glastuinbouwbedrijven met meerjarige teelten die hun energiekosten niet op korte termijn kunnen reduceren, maar op termijn wel perspectieven zien.

De regeling kan volgens het kabinet het verschil maken tussen noodgedwongen stoppen op korte termijn of blijvend perspectief.

Volgens vakblad GFactueel.nl staat de overheid garant voor naar verwachting € 70 miljoen aan overbruggingskredieten voor zo’n 65 glastuinbouwbedrijven.

Bedrijven die veel voor Nederlandse economie betekenen

Landbouwminister Piet Adema stelt dat het gaat om bedrijven die een “specifieke kracht voor de Nederlandse economie” betekenen. Hij heeft met de bestuursvoorzitters van de grote banken overlegd over de borgstellingsregeling. De regeling wordt openbesteld tot en met 28 februari 2023 en daarna afhankelijk van de ontwikkelingen op de energie- en tuinbouwmarkt nog een keer in de tweede helft van 2023.

Er kunnen borgstellingskredieten worden verstrekt van in totaal maximaal € 1,5 of € 2,8 miljoen per bedrijf, afhankelijk van het type investeringen. Het ministerie staat borg voor 70% van het tijdelijke werkkapitaal dat nodig is voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. De borgstelling heeft een looptijd van 4 jaar, waarbij in de eerste twee jaar niet hoeft te worden afgelost.

Lees ook: Energiecrisis doet glastuinbouw in zijn voegen kraken

Energieverbruik 30% lager

Het energieverbruik in de glastuinbouw is in de afgelopen maanden al ongeveer 30% verminderd ten opzichte van dezelfde maanden in de afgelopen jaren, stelt minister Adema in een toelichting aan de Tweede Kamer.

“Het pallet van maatregelen laat een brede diversiteit zien: telen op lagere temperatuur, met minder belichting, andere minder energie-intensieve eenjarige teelten, tijdelijk stilleggen van een teelt of een teelt overslaan in de
wintermaanden.”

Dit soort maatregelen zijn echter niet voor weggelegd voor bedrijven met meerjarige teelten, zoals de rozenteelt. Voor die bedrijven is een overbruggingskrediet nodig. In veel gevallen willen banken dat krediet alleen verlenen als de overheid borg kan staan voor een deel van het krediet.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer