Doorgaan naar artikel

Boswijk: ‘Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu’

CDA-Kamerlid Derk Boswijk. - Foto: Roel Dijkstra premium

CDA-Kamerlid Derk Boswijk. - Foto: Roel Dijkstra

CDA’er Derk Boswijk zit een jaar in de Tweede Kamer. Hij is bezorgd over de verdergaande polarisatie in de landbouw.

Bij Derk Boswijk (1989) staat voedselzekerheid al hoog op de agenda sinds de eerste dag dat hij voor het CDA in de Tweede Kamer zit.

“We nemen geruisloos afscheid van een generatie die direct blootgesteld is geweest aan honger en oorlog”, zei Boswijk in zijn maiden speech. De oorlog in Oekraïne logenstraft zijn woorden.

Boeren zijn er ‘niet voor de lol’

Voor hem is de Russische inval in Oekraïne een alarmbel, ook om burgers erbij stil te laten staan dat we de boeren ‘niet voor de lol’ hebben. “Boeren hebben een functie: elke dag zorgen voor gezond en veilig voedsel. Ik denk dat het voor een aantal mensen wel nodig is om dat besef weer te hebben.”

Dat kan ook het imago van de boer ten goede komen, denkt hij. Waar hij zich zorgen over maakt is de polarisatie binnen de sector, zegt hij in een interview in Boerderij.

De sector is niet gebaat bij gemakkelijke oneliners

Hij voelt druk vanuit de sector en tegelijk de behoefte van andere politieke partijen om een punt te maken met oneliners. “Er speelt heel veel. Er zijn veel terechte zorgen en dan zijn er partijen die ontkennen dat er problemen zijn en tot wat makkelijke oneliners komen. Als ik daar als CDA’er een genuanceerd verhaal tegenover probeer te zetten, juist in het belang van de agrarische sector, word je soms afgeschilderd als de grote boeman. Dat is niet altijd leuk. Maar de sector is niet gebaat bij gemakkelijke oneliners.”

“Het helpt de boer niets als ik de hele dag ‘schande, schande’ roep en ‘onze boeren zijn de beste van de wereld’ en ‘in de Tweede Kamer snappen ze er geen reet van’. Dat is hartstikke leuk om te roepen. Dat geeft je heel veel likes en volgers, maar dat helpt de boer geen stap verder.”

De plannen voor de inrichting van het land bepalen de toekomst van boeren. Boswijk zegt dat het aan de boeren en tuinders is om bij de gebiedsprocessen aan tafel te gaan. Hij hekelt de ‘roeptoeters die boeren die meepraten aansprakelijk willen stellen in de rechtszaal. Dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Het is heel simpel in de grotemensenwereld: zit je niet aan tafel, dan sta je op het menu’.

Polarisatie bedreiging voor agrarische sector

“De grote bedreiging voor de agrarische sector zit niet altijd in de natuurclubjes. Soms zit de bedreiging in de polarisatie binnen de eigen sector. Die bijna giftige tendens is heel erg ondermijnend voor de lobby van de agrarische sector.”

Hij spreekt zich uit ‘tegen zulke idioterie’. “Boeren vinden dat heel moeilijk, omdat ze dan de hele goegemeente over zich heen krijgen. Ik kan dat wat gemakkelijker doen. Als buitenstaander heb je geen idee wat voor gezeik er binnen de sector is. En dat is echt heel ondermijnend. Als je de hele dag roept: ‘wij zijn groter dan LTO’ en ‘wie vertegenwoordigt LTO nog?’, dan moet je niet gek kijken dat ze bij het ministerie ook een keer zeggen: ‘ja, wie vertegenwoordigt LTO eigenlijk nog?’ Als je het maar vaak genoeg zegt, wordt het vanzelf een soort waarheid.”

Optimistisch

Desondanks blijft hij optimistisch: ”Er ontstaat een verschil tussen partijen die alleen maar aan de zijlijn staan en partijen die toch ook gewoon aan tafel willen zitten en zelf met alternatieven komen. Dat vergt leiderschap. Sjaak van der Tak en Roy Meijer hebben het niet altijd makkelijk, maar ik heb respect dat ze het toch doen. De sector moet voorzichtig op die mensen zijn.”

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin