Boswijk (CDA): politiek aan zet in fosfaatdossier

Derk Boswijk zit namens het CDA in de Tweede Kamer. - Foto: ANP
Derk Boswijk zit namens het CDA in de Tweede Kamer. - Foto: ANP

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk is de politiek mede-veroorzaker van de fosfaatproblemen.

CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk vindt dat de politiek stappen moet gaan zetten in het fosfaatdossier. Tijdens het aanbieden van een petitie door melkveehouders van Innovatief uit de Knel aan de landbouwcommissie van de Tweede Kamer zei Boswijk dat de politiek ook mede-veroorzaker is van de problemen. “We hebben verantwoording, dus we moeten ook stappen gaan zetten”, vindt Boswijk, die onderzoekt op welke manier mensen geholpen kunnen worden.

Garanties dat hij iets kan doen, wil hij niet geven. “Maar mijn gevoel zegt dat we zo als overheid niet met mensen om mogen gaan.”

Veehouder financieel en mentaal in de knel

Melkveehouders van Innovatief uit de Knel vertelden bij de digitale petitie-aanbieding indringend over de situatie waar ze in terecht zijn gekomen. Veehouders zitten niet alleen financieel, maar ook geestelijk in de problemen door het fosfaatrechtenstelsel, aldus melkveehouder Ronald Beulink. Hij zegt dat melkveehouders snoeihard zijn afgestraft terwijl ze juist hadden geïnvesteerd in duurzame stallen.

Rechtszaken

Ook na de uitspraken van de vele rechtszaken over het aantal fosfaatrechten dat melkveehouders toebedeeld kregen, is het vertrouwen in de overheid en in de rechtspraak bij veel melkveehouders verdwenen. Beulink ziet de uitspraken van rechters ook als tegenstrijdig. Als voorbeeld noemt collega-melkveehouder Vervoort dat rechters oordelen dat voor veehouders de invoering van fosfaatrechten voorzienbaar was, maar voor Rabobank volgens de rechtbank niet. “Dat uitspraken haaks op elkaar staan is een aanslag op onze rechtsstaat. Op deze manier wordt de burger, in dit geval de boer, vermangeld. Wanneer de Kamer nu niet snel ingrijpt, zijn de gevolgen niet te overzien”, vindt hij.

Ontheffing of compensatie

Innovatief uit de Knel roept de Tweede Kamer op om met een gedeeltelijke ontheffing te komen van het fosfaatrechtenstelsel voor knelgevallen en/of een financiële compensatie. Wanneer een grens wordt gesteld bij de financiële investeringslast is de groep melkveehouders die echt op omvallen staan door het fosfaatrechtenstelsel volgens Sjan Vervoort van Innovatief uit de Knel beperkt tot ongeveer 150 bedrijven.

De Tweede Kamer debatteert begin juni over het fosfaatrechtenstelsel.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.