Boswijk: ‘Er is geen complot om boer om zeep te helpen’

CDA-Kamerlid Derk Boswijk. - Foto: ANP
CDA-Kamerlid Derk Boswijk. - Foto: ANP

CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft het antwoord op een Kamervraag afgelopen week toch nog gekregen.

Maar het was niet demissionair landbouwminister Carola Schouten die hem het verslag gaf van een gesprek tussen haar en Europees Commissaris Sinkevicius over het Natura 2000-beleid en het Wierdense Veld. Het gespreksverslag kreeg Boswijk dankzij de Stichting Agrifacts, die daarvoor een wob-verzoek deed bij de Europese Commissie.

Boswijk kon het zich al niet voorstellen dat er geen verslag was van dat gesprek, zoals de minister in september wel aan de Kamer had gemeld. Hij had zelf al pogingen gedaan om via partijgenoten in het Europees Parlement het verslag boven water te halen.

Draagvlak en vertrouwen heel belangrijk

Het verslag leidde meteen tot een stormvloed aan berichtjes – niet allemaal even diplomatiek. Boswijk ziet in de reacties dat elk verkeerd woord van de overheid het vertrouwen onder de boeren geen goed doet. Zelf gelooft hij niet in complotten. Hij zal niet verkondigen dat de overheid uit is op de grond van de boeren, of dat de stikstofcrisis een gecreëerd probleem is. Boswijk zegt het stellig: “Er is geen complot om de agrarische sector om zeep te helpen.”

Hij vervolgt: “Die miljoen woningen die moeten worden gebouwd, kosten nog niet één procent van het Nederlandse landbouwareaal. En er ís echt een stikstofprobleem. Maar voor de effectiviteit van de maatregelen is draagvlak en vertrouwen heel belangrijk. En dat wordt er niet groter op als de minister antwoorden geeft die niet kloppen. Daar baal ik van.”

Kamer goed informeren

In nieuwe Kamervragen die hij aan landbouwminister Schouten stelt, wijst Boswijk op dat vertrouwen en op het belang dat de minister de Kamer goed informeert. “Beseft u wat voorvallen zoals deze doen met het vertrouwen van de burgers in de overheid en het draagvlak voor het overheidsbeleid (…)?”

Niet op één lijn met Europese Commissie

Het gepubliceerde verslag van het gesprek tussen minister Schouten en Europees Commissaris Sinkevicius laat zien dat Nederland niet op één lijn zit met de Europese Commissie. Het lijkt erop dat de Europese Commissie meer ruimte biedt om elders natuurcompensatie toe te passen als maatregelen ter plekke niet afdoende (kunnen) zijn. Het gesprek (23 juni 2021) spitste zich toe op het Wierdense Veld en de investering van bijna € 40 miljoen die nodig is om een uiterst klein gebied hoogveen (ruim 100 vierkante meter) te beschermen.

“Het moet gewoon duidelijk zijn wat er nodig is. Ik vind € 40 miljoen ook veel, we moeten tenslotte zorgvuldig met belastinggeld omgaan. We hebben echter wel opgaven op het gebied van natuur, dat is een Europese verplichting. En nog belangrijker is dat er duidelijkheid komt, voor de boeren, én voor de provincie.”

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer