Boterprijs sterk naar beneden gecorrigeerd

03-11 | |
De kaasmarkt reageert ook op de negatieve emoties met een prijsdaling voor jonge Goudse foliekaas. De prijs zakt naar tussen € 4,85 en € 4,90 per kilo. - Foto: ANP
De kaasmarkt reageert ook op de negatieve emoties met een prijsdaling voor jonge Goudse foliekaas. De prijs zakt naar tussen € 4,85 en € 4,90 per kilo. - Foto: ANP

De prijs op de botermarkt kent maar een richting en dat is naar beneden. Inmiddels worden al prijzen genoemd van € 5.700 per ton.

Het begint in de zuivelhandel meer en meer te knijpen. Het aanbod is groot, terwijl kopers zich gedeisd houden. Want prijzen blijven toch dalen. Opmerkelijk genoeg blijft de prijs van rauwe melk redelijk op peil, waardoor de 56 cent van vorige week een juiste weergave is van de markt.

Boterprijs naar € 5.700 per ton

De vraag naar room is maar klein, waardoor deze prijs wel onder druk staat. Maar het aanbod is beperkt. Hierbij past een prijs tussen € 7,30 en € 7,40 per kilo. De prijs op de botermarkt kent maar een richting en dat is naar beneden. Inmiddels worden al prijzen genoemd van € 5.700 per ton.

Prijs mageremelkpoeder zakt ook

Aan de eiwitkant corrigeren prijzen van mageremelkpoeder ook nog steeds naar beneden. Producenten die nog voorraden hebben liggen, bieden dit ook op de markt aan. De vraag is terughoudend, zowel in Europa als op de wereldmarkt. Verkopers proberen poeder boven € 3.100 per ton te verkopen, maar kopers willen eigenlijk niet meer dan € 2.950 kwijt. Een Onil-tender die naar verwachting nog wordt uitgeschreven, kan voor een tijdelijke pauze zorgen. Maar de dalende tendens van poeder blijft ook de komende tijd nog zichtbaar.

De prijs van mageremelkconcentraat lijkt iets op te veren door een aantrekkende vraag vanuit Griekenland en kan voor rond de € 2,75 per kilo worden verhandeld. Productielocaties die eerder onderhoud toepasten, zorgden de afgelopen weken met extra product voor meer prijsdruk op concentraat. Ook dat is nu grotendeels klaar.

Prijsdaling voor jonge Goudse foliekaas

De kaasmarkt reageert ook op de negatieve emoties met een prijsdaling voor jonge Goudse foliekaas. De prijs zakt naar tussen € 4,85 en € 4,90 per kilo, terwijl de leeftijd van de kaas aantoont dat er nog geen grote voorraden kunnen zijn. Dat dit snel gaat veranderen, is zonneklaar met de snel zakkende prijzen van andere zuivelproducten.

Prognose: verdere prijsdalingen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer