Bouw valt landbouw aan

Duidelijke taal van de leiders van Bouw en Techniek. “We worden gegijzeld door de agrarische sector”, roepen Maxime Verhagen en Doekle Terpstra in het Financieele Dagblad.

“Dat leidt tot een golf van ontslagen in de bouw”, kraaien ze. “Daar heb je onze vrienden van de bouw”, sneert Hanna. “Vorig jaar stonden we broederlijk naast elkaar op de grote trekkerdemonstraties in Den Haag. Het leek alsof we de dezelfde belangen hadden. We waren tegen de stikstofmaatregelen. Dat is nu gans anders. De bouw richt ineens de pijlen op de boer. Zij hebben grote problemen met stikstof, en wij, de boeren veroorzaken die voor een groot deel. Volgens hen dan. Dus moeten de boeren bloeden om de bouw lucht te geven.”

Boeren aanpakken

Ze winden er geen doekjes om. De bouw zegt maar voor 0,6% de veroorzaker te zijn van het stikstofoverschot en de boeren voor meer dan 40%. Voor hen is duidelijk waar de oplossing ligt: de boeren aanpakken. Dat vragen ze ook aan minister Schouten. Dat is andere koek dan een jaar geleden. Toen samen de beuk erin op het Malieveld en tegen de regering, nu de boeren een kopje kleiner maken. Daarvoor met ronkende koppen in de krant de publiciteit opzoeken.

Zeggen dat er ontslagen vallen in de bouw, omdat de regering met fluwelen handschoenen de boeren beschermt

Toegegeven, ze hebben de tijd mee. Er is woningnood en huurders staan jarenlang op een wachtlijst om een huis te kunnen krijgen. Kopen is er vaak ook niet meer bij, want de prijzen rijzen de pan uit. Dat gaat nog veel sneller dan de grondprijzen. Een goedgekozen moment voor de bouw om dan te roepen dat ze wel willen bouwen, maar niet kunnen vanwege de stikstof. En zeggen dat er ontslagen vallen in de bouw, omdat de regering met fluwelen handschoenen de boeren beschermt. Dan scoort de bouw, ten koste van de boer.

Populistische wanhoopskreet

Dit is niet zomaar een kreet van een bedrijfstak, die een probleem signaleert. Dit is een regelrechte aanval op de boer. Via een populistische wanhoopskreet over ontslagen van bouwvakkers. Dat gaat er in bij het publiek als een preek in een ouderling. En dat komt van onze medestrijders van vorig jaar. Van zulke vrienden moet je het maar hebben.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.