Box 3: Geen bezwaar, toch geld terug?

11-11-2022 | |
Seegers
Pieter Seegers Fiscalist
De Hoge Raad doet uitspraak in een zaak rondom compensatie van box-3 belastingbetalers. - Foto: ANP
De Hoge Raad doet uitspraak in een zaak rondom compensatie van box-3 belastingbetalers. - Foto: ANP

De ontwikkelingen rondom box 3 volgen elkaar in hoog tempo op. Nu (begin november 2022) wordt duidelijk dat ook diegene die over de jaren vanaf 2017 geen bezwaar heeft aangetekend, misschien toch nog geld terug krijgt. Of je daadwerkelijk geld terugkrijgt van de fiscus, is afhankelijk van een proefprocedure die op dit moment wordt opgestart.

Hoe zit het ook al weer met box 3? De Hoge Raad heeft in 2021 in het zogenoemde kerstarrest beslist dat de berekening van de vermogensrendementsheffing in box 3 niet door de beugel kan. Deze uitspraak geldt vanaf het jaar 2017. Had je op tijd bezwaar aangetekend, dan word je gecompenseerd op basis van dit arrest.

Dat is natuurlijk mooi voor deze belastingbetalers. Maar dit geldt niet voor diegene die geen bezwaar tegen de belastingaanslag heeft ingediend. Deze belastingbetaler vist in principe achter het net. Alleen als je op tijd bezwaar hebt ingediend, heb je recht op compensatie. Op al onherroepelijk vaststaande aanslagen wordt niet teruggekomen.

Kabinet toch overstag

Dit was de stand van zaken tot vorige week. Maar het kabinet gaat toch nog overstag. Het kabinet stelt nu voor om een zogenoemde procedure ‘massaal bezwaar plus’ in te richten voor niet-bezwaarmakers met box 3-inkomen over de jaren 2017-2020. Dit is vorige week vrijdag bekendgemaakt. Het houdt in dat als de Hoge Raad de fiscus in de nieuwe proefprocedure in het ongelijk stelt, alle box 3 belastingbetalers alsnog voor compensatie in aanmerking komen.

Als de Hoge Raad de fiscus in het ongelijk stelt, komen alle box 3-belastingbetalers voor compensatie in aanmerking

Staatssecretaris Van Rij ziet overigens de procedure met vertrouwen tegemoet. De kans dat de Hoge Raad de belastingbetalers in het gelijk gaat stellen, acht hij heel erg gering. Dat ben ik wel met hem eens. Een positieve uitspraak van onze hoogste rechters zou ook mij verbazen. Maar nooit geschoten, is altijd mis. De Hoge Raad heeft ons al eens eerder verrast rondom box 3.

Meer over


Beheer