Doorgaan naar artikel

BP Bunge Bioenergia dekt risico’s suikerprijs af

Foto: Canva/Mailson Pignata

Foto: Canva/Mailson Pignata

BP Bunge Bioenergia is de samenwerking tussen agrarisch handelshuis Bunge en oliemaatschappij BP in Brazilië. Het bedrijf is de nummer 2 wereldwijd en heeft onlangs suikerprijsrisico’s afgedekt.

In juli 2019 maakten de Amerikaanse gigant Bunge en de Britse oliemaatschappij BP bekend dat ze een joint venture wilden opzetten. Eind 2019 werd dit voornemen afgerond en ontstond BP Bunge Bioenergia. Daarin zijn de activa van de twee bedrijven die beide actief zijn in de Braziliaanse suiker- en alcoholsector samengebracht en konden de gezamenlijke activiteiten van start gaan.

BP Bunge Bioenergia is het op een na grootste suiker-alcoholbedrijf in Brazilië. Dat is ook wereldwijd de tweede positie. Nummer 1 is het Braziliaanse Raízen, een samenwerking tussen de Braziliaanse energiegroep Cosan en het Nederlands-Britse Shell.
Bioenergia exploiteert elf fabrieken in vijf Braziliaanse staten en wil vooral het capaciteitsgebruik vergroten. De fabrieken hebben samen een verwerkingscapaciteit van 32 miljoen ton suikerriet per seizoen. Naar verwachting zal dit seizoen uitkomen op de verwerking van 28 miljoen ton. Dat levert ongeveer 1 miljoen ton suiker en 1,5 miljard liter ethanol op.

Prijsrisico’s afgedekt met verkoop oogsten 2021 en 2022

Vorige week profiteerde BP Bunge Bioenergia van een bijzondere marktsituatie en kon forse volumes suiker van de volgende oogsten verkopen. Door dit zogenoemde ‘hedgen’ wordt het risico op grote prijsveranderingen en valutaschommelingen afgeschermd tegen tegenvallers. De onderneming heeft inmiddels al 60% van zijn suikerverkoop voor 2021 en 40% voor de verkoop in 2022 afgedekt.

Volgens CEO Geovane Consul heeft de onderneming geprofiteerd van een situatie waarin de suikerprijzen in New York stegen, terwijl tegelijk de waarde van de Braziliaanse reaal sterk daalde. De prijzen van ruwe suiker op de ICE-futuresbeurs bereikten vorige maand een hoogste punt in negen maanden van 15,66 cent per pound (lb), net op het moment dat de waarde van de Braziliaanse munt bijna historisch laag was ten opzichte van de dollar.

Bekijk de suikernoteringen op de termijnmarkt in Londen, de wisselkoers van de real en het verloop van de aandelenkoers van Bunge via Foodagribusiness.nl/markt

Meer inkomsten

Door deze verkopen en de koersverschillen groeiden de inkomsten van de fabrieken in Brazilië, die in de lokale munt opereren, fors. Mario Lindenhayn, voorzitter van BP Bunge Bioenergia, zei dat de onderneming hierdoor in staat is om de benodigde jaarlijkse investering van ongeveer € 165 miljoen te financieren en ook een deel van de schulden af te betalen met deze transactie. Ook de verkoop van de margarine- en mayonaise-activa van Bunge aan Seara, een dochteronderneming van JBS, voor € 115 miljoen moet daaraan bijdragen.

Het is echter vooral de suiker- en alcoholsector die heeft bijgedragen aan de verliezen van Bunge. Banken, zoals ABN Amro, BNP Paribas en Société Générale, hebben de financiering van grondstoffenhandel verminderd of stopgezet. Dit betekent dat grote suikerfabrieken meer gaan betalen voor kredietlijnen of garanties moeten verstrekken. Door de lage prijs voor suiker de afgelopen jaren zijn in Brazilië tientallen suikerfabrieken failliet gegaan. Van de 444 Braziliaanse suikerfabrieken die in 2018 nog actief waren zijn nu nog 380 over.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin