BPP stijgt flink om oplopende toeslagen te voorkomen

27-11-2019 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De biggenmarkt blijft gesmeerd lopen. Biggen zijn zelfs een schaars goed aan het worden.

Vermeerderaars hebben er een reden bij om de deuren van de varkensstallen af te sluiten. Niet is dit het geadviseerde middel om activisten buiten te houden, het is ook het middel om de biggen binnen te houden. De waarde van de dieren in de stal neemt week op week toe.

Doordat er weinig biggen zijn, wordt soms 25 tot 30% boven de BestPigletPrice geboden om biggen maar in handen te krijgen. En in tijden van krapte is noteringscommissies het nodige aan gelegen hun basisprijs strak te houden om te voorkomen dat de toeslagen oplopen. Dat laatste devalueert de waarde van de notering. Zeker met het nieuwe jaar in het zicht, want vermeerderaars en afnemers staan op het punt om nieuwe afspraken te maken. Dat verklaart de voor november ongekend grote stijging van de DCA BestPigletPrice. Die stijgt deze week maar liefst € 4,50 en komt daarmee op € 61 per big.

De Nederlandse prijzen lopen daarbij zelfs in op de Duitse Nord-West-notering. Deze staat voor biggen van 25 kilo op € 63 per big. Dat is een plus van € 2. Volgende week komt daar waarschijnlijk € 3 bij, want de VereinigungsFerkelprijs voor deze week staat op € 66 per big.

Ook exporteurs blijven biggen vragen. Spaanse kopers hikten aan het begin van de week nog wel tegen het prijsniveau aan. Voor de door hen geboden € 81 per big, kregen ze de wagens niet vol. Verderop in de week schikten ze zich in het hier geldende niveau van € 83 tot € 84 per big, inclusief btw.

Het biggenaanbod lijkt vooralsnog zeker niet ruimer te worden. Vermeerderaars zien minder grote en minder uniforme koppels in de hokken verschijnen. De bigkwaliteit is ook wat minder; dieren zijn wat zwakker en vatbaarder. Echter nog altijd blijven ze wel gewild, want liever een big in het hok dan geen. Handelaren verwachten dan ook dat de prijzenslag nog wel even zal voortduren.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer