Brabant legt strengere eisen op aan mestverwerker

Den Ouden produceert onder andere compost voor tuinen. - Foto: Canva
Den Ouden produceert onder andere compost voor tuinen. - Foto: Canva

Mestbedrijf Den Ouden in Helmond zal zich aan strengere eisen moeten gaan houden vanwege stankoverlast.

Daartoe heeft de provincie Noord-Brabant besloten. De gesprekken tussen de provincie en Den Ouden, om te komen tot een overeenkomst om de uitstoot te reduceren, zijn mislukt.

Het overleg heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd, schrijft verantwoordelijk gedeputeerde Rik Grashoff aan Provinciale Staten. Dat was de reden de gesprekken te beëindigen. Den Ouden zou zich met name niet kunnen vinden in de eisen rondom aanscherping van de geurnormen. Voor de gemeente en de provincie was dit een cruciaal uitgangspunt.

Productie organische mestkorrels

Den Ouden heeft in Helmond op industrieterrein BZOB een mestverwerker. Er worden organische mestkorrels geproduceerd. Dat productieproces veroorzaakt al langere tijd regelmatig stankoverlast. Vooral bewoners van een nabijgelegen woonwijk klagen daarover en vragen al tijden om maatregelen. De provincie heeft in het verleden al eerder pogingen gedaan met Den Ouden een oplossing te vinden, zonder resultaat.

Halverwege februari was er opnieuw een gesprek tussen de provincie, de gemeente Helmond en Den Ouden. Brabant en Helmond wilden komen tot een convenant met afspraken over een goede balans tussen het leefklimaat in de omgeving van Den Ouden en de bedrijfsvoering van de firma. Het gaat daarbij vooral om strengere geurnormen, een hogere schoorsteen en een onderzoek naar verdere maatregelen voor geurreductie.

Nieuwe omgevingsvergunning

De provincie gaat nu de strengere eisen in een nieuwe omgevingsvergunning vastleggen. De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft inmiddels een ontwerpvergunning opgesteld. Daarin staan onder meer een aangescherpte geurnorm, verhoging van de schoorsteen en een constante meting van de uitstoot als eisen geformuleerd.

Bij Den Ouden was niemand beschikbaar om te reageren op de beslissing van de provincie.

Beukema
Eric Beukema Redacteur
Meer over


Beheer