Doorgaan naar artikel

Brabant zet in op meer kruidenrijk grasland

Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

De provincie Noord-Brabant gaat melkveehouders stimuleren om meer kruidenrijk grasland te zaaien.

In totaal moet er 250 hectare bij komen. Daarmee wil de provincie bijdragen aan een betere bodem, klimaat en biodiversiteit. Het initiatief is onderdeel van de campagne 1.001 hectare kruidenrijk grasland. Dat meldt Urgenda.

Meer provincies

Het idee is vorig jaar in oktober ontstaan tussen Urgenda, LTO Nederland en Pure Graze. Boeren krijgen met de actie 50% korting op de aanschaf van kruidenrijk zaadmengsel. Brabantse melkveehouders kunnen vanaf 1 februari 2021 zaad bestellen. Iedere aanvrager kan zaadgoed met korting bestellen voor maximaal 3 hectare. Naast Brabant heeft ook de provincie Utrecht voornemens om mee te doen, volgens Urgenda.

LTO en Pure Graze hopen dat ook andere provincies en organisaties het voorbeeld van Brabant volgen. Brabant betaalt mee voor 250 hectare: 166 hectare die afgelopen najaar is besteld en daarbovenop kunnen dit voorjaar Brabantse boeren voor nog 84 hectare bestellen. Sinds de start van de actie is zaadgoed voor ruim 800 hectare kruidenrijk grasland besteld.

Natuur onderdeel bedrijfsvoering

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur bij de provincie Noord-Brabant: “Kruidenrijke graslanden zijn goed voor de biodiversiteit, de bodemkwaliteit, de gezondheid van koeien en leveren bovendien een gevarieerder landschap op. Allemaal zaken die de provincie belangrijk vindt. We steunen dit initiatief omdat we in de landbouw graag activiteiten stimuleren waarbij natuur nadrukkelijk onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering.”

Beheer
WP Admin