Doorgaan naar artikel

Braziliaans oogstseizoen drukt suikerprijs

Foto: AFP

Foto: AFP

De onzekerheden omtrent de uitbraak van het coronavirus maken dat de suikermarkt voorzichtig is.

Daarnaast is de vraag naar suiker meestal lager wanneer het nieuwe oogstseizoen in Brazilië start. Kopers wachten dan op een toename van de suikervoorraad van het nieuwe seizoen voor lagere prijzen.

Eerder geplande leveringen uitgesteld

In de Braziliaanse staat São Paulo is 31% van de molens de rietsuikeroogst van 2020-‘21 aan het verpletteren. De verwachting is dat eind april bijna alle molens operationeel zijn, meldt Cepea, het economisch onderzoekscentrum van de universiteit van São Paulo. Ook zijn eerder geplande leveringen uitgesteld, wat ongunstig is om de suikerprijs in de benen te houden. Op de termijnmarkt in Londen zakte de suikernotering voor het eerst aflopende contract begin april naar $ 330,10 per ton. Dat niveau werd voor het laatst in november 2019 behaald voor het eerst aflopende contract. De druk blijft groot op de suikermarkt.

Vraag op korte termijn

Wel is te zien dat de witsuiker-notering van het mei-contract die over een paar weken afloopt, hoger ligt dan de notering voor het augustus-contract. Dit prijsverschil komt voornamelijk door de inperkingsmaatregelen in de wereld. Dat leidt tot onder andere logistieke problemen in India. Hierdoor ontstaat een tijdelijk een tekort in het aanbod. En de huidige vraag vanuit de retail is goed. De uitbraak van het coronavirus zorgt dat consumenten meer boodschappen doen.

Prognose: druk op suikerprijzen.

Beheer
WP Admin