Skip to content

Braziliaans voedingsbedrijf JBS voert omzet en winst op

JBS realiseerde in 2021 forse omzet- en winststijgingen.

JBS is eigenaar van het Nederlandse Vivera. - Foto: Vincent Jannink premium

JBS is eigenaar van het Nederlandse Vivera. - Foto: Vincent Jannink

Het Braziliaanse voedingsbedrijf JBS, eigenaar van het Nederlandse Vivera, realiseerde in 2021 forse omzet- en winststijgingen.

De omzet nam toe met 30% tot omgerekend € 65 miljard, terwijl de aangepaste ebitda groeide met 55% tot € 8 miljard en de nettowinst met 346% tot € 3,7 miljard. JBS, vooral groot in vleesproducten, deed vorig jaar 7 overnames, waaronder vleesvervangerproducent Vivera, het Italiaanse vleeswarenbedrijf King’s Group en de vlees- en maaltijdactiviteiten van het Ierse Kerry Group, voor in totaal € 1,9 miljard. De overgenomen bedrijven zijn goed voor een omzet van € 1,7 miljard.

Vivera

Het Braziliaanse bedrijf nam Vivera over voor een bedrag van € 341 miljoen. Vanaf het moment dat Vivera werd overgenomen in juni, heeft het dit bedrijf onder JBS een omzet gemaakt van € 51,3 miljoen. Winst werd niet gemaakt, wat onder de streep bleef er een nettoresultaat van -€ 6,5 miljoen over.

Portfolio verbreden

Met de overnames die het Braziliaanse bedrijf deed, wil het zijn portfolio meer verbreden. Door de overnames van Vivera, Kerry en King’s heeft het ook zijn positie in Europa versterkt. “JBS, voorheen een op Brazilië gericht bedrijf dat gespecialiseerd was in 1 type eiwit, is uitgegroeid tot een wereldwijd voedingsbedrijf met een gediversifieerde footprint met een uitgebreid portfolio van sterke merken en producten met toegevoegde waarde”, aldus CEO Gilberto Tomazoni.

JBS heeft operationele activiteiten in 20 landen en heeft afzet naar zo’n 190 landen. De grootste markt in omzet is Noord-Amerika. Europa maakt zo’n 7% uit van de totale omzet.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin